A hévízi tó ásványi anyagainak hatása

A Hévízi-tó egyedülálló ásványianyag-összetételének köszönhetően az egyik legjobb gyógyvíz a mozgásszervi panaszok kezelésére.

A vízben levő oldott ásványi anyagok a fürdőzés során a bőrön keresztül felszívódva jutnak a szervezetbe, és fejtik ki jótékony hatásukat.

A tó vizében levő ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt hatását az alábbiakban foglaljuk össze.

A kálium hatása

A hévízi gyógyvíz káliumtartalma 6,8 mg/l

A kálium az emberi szervezetben a nátriummal együtt vesz részt az ideg- és izomműködés ingerületi folyamataiban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A kloridokkal együttműködve a só-víz háztartás egyensúlyáért felel. A kálium a sejthártyák szállítórendszerének tevékenységében és a szívritmus szabályozásában is fontos szerepet játszik. Csökkenti a vérnyomást és az allergiás tüneteket, továbbá elősegíti a tiszta gondolkodást, mivel képes oxigént juttatni az agyba.

A kálium a szív, vér, vesék, izmok, bőr és az idegsejtek funkcionális épségét is biztosítja.

Szervezetünk káliumkészlete hasmenés, hányás, bélhurut és különböző gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásaként kórosan lecsökkenhet, ilyenkor szomjúság, álmatlanság, lassú szívritmus és viszkető száraz bőr, gyengeség és fülzúgás jelzi a hiányát. Tartós káliumhiány esetén ödéma, vesekárosodás és bélrenyheség is felléphet.

A nátrium hatása

A hévízi gyógyvíz nátriumtartalma 27 mg/l

A nátriumnak a káliummal együtt a sav-bázis egyensúly és a vízháztartás fenntartásában van fontos szerepe. Az idegek és izmok működéséhez, ingerelhetőségéhez és a szénhidrát-fehérje anyagcseréhez is elengedhetetlen. A nátrium a vérnyomás helyreállítása mellett az idegrendszeri ingerületek átvitelében is jelentős szerepet játszik.

Nátriumhiányt okozhatnak különféle vesebetegségek, hasmenés, bélhurut és a nagyfokú izzadás is. A nátriumhiányos állapot tünetei: izomgörcsök, alacsony vérnyomás, emésztési problémák, szédülés, hányinger.

A kalcium hatása

A hévízi gyógyvíz kalciumtartalma 81 mg/l

A kalcium az emberi csontok és fogak legfőbb alkotóeleme, a csontszövet felépítésében, karbantartásában, a fogak keménységének és nyomásszilárdságának megőrzésében van komoly szerepe. Az idegrendszer működésének javítása mellett segíti a véralvadást és a szervezetben a vas felszívódását, részt vesz a szervezet szénhidrát anyagcseréjében. Szükségünk van kalciumra az izom-összehúzódások megindulásához és a szabályos szívveréshez, szívműködéshez, szabályozza a sejthártyák áteresztőképességét.

Vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatású, továbbá ajánlják álmatlanságra, a koncentrációs zavarok enyhítésére, és segít a gyomorégés, a menstruációs görcsök, a hát- és derékfájás leküzdésében.

A kalcium az allergiás tünetek mellett csökkenti a kávézás, dohányzás és alkoholfogyasztás csontokat károsító hatásait.

A kalcium elengedhetetlen a gyerekek csontnövekedéséhez, mentális-idegrendszeri és izomfejlődéséhez.

A kalciumhiány következményei: fogszuvasodás, csontritkulás, izomgörcsök, szívritmuszavar, alvási zavarok és túlzott érzékenység.

A magnézium hatása

A hévízi gyógyvíz magnéziumtartalma 36 mg/l

A magnézium a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere működésünk egyik legfontosabb résztvevője, ezenkívül az ideg- és izomműködéshez, valamint a sejtanyagcseréhez is nélkülözhetetlen. Csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, valamint a vesekövek, epekövek kialakulásának esélyét. Normalizálja a keringést, a szívritmust, megelőzheti az érelzáródást és a szívroham kialakulását, fontos a csontok felépítéséhez is. A magnézium öregedésgátló hatású.

Enyhíti a menstruációs görcsöket, fontos szerepe van abban, hogy problémamentes legyen a terhesség és a komplikációmentes a szülés. Asztma és hörghurut esetén légúttágító hatása okán hasznos, sőt a depressziós panaszok leküzdésére is ajánlott. Gyomorrontás, székrekedés után is szükség van magnéziumpótlásra, gyomorsavmegkötő szerepe miatt emésztési problémákra is használatos.
Magnéziumhiányt okozhat a túlzásba vitt diéta, fogyókúra, alkoholfogyasztás, jelentkezhet hasmenés, hányás esetén, és a vízhajtó gyógyszerek is kiválthatják.

A magnéziumhiány tünetei: reszketés, szorongás, idegesség, depresszió, hányinger, fáradékonyság, koncentrációs zavarok, izomgörcsök (kifejezetten lábikra-összehúzódás és –görcs), szívritmuszavar, magas vérnyomás, zsibbadás, székrekedés, cukorbetegség.

A vas hatása

A hévízi gyógyvíz vastartalma 0,04 mg/l

A vas biztosítja az oxigén-, szén-dioxid- és elektronszállítást, elősegíti a hemoglobin (vörösvérsejt) és mioglobin (az izmok vörösfestékanyaga) képződését. Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a légzőfunkciókhoz és immunháztartásunk erősítéséhez. Enyhíti a menstruációs görcsöket, hozzájárul a bőr feszességéhez. Szükségünk van vasra a fáradékonyság leküzdésére és az összpontosítás fokozására.

Vas hiányában vérszegénység, sápadtság, levertség, fejfájás, szédülés léphet fel, de erős menstruációs vérzés, csökkent koordinációs és koncentrációs készség, étvágytalanság, töredezett haj és körmök is jelezhetik hiányát.

A klór, klorid hatása

A hévízi gyógyvíz kloridtartalma 23 mg/l

A klorid nátrium- vagy kálium-kloridként fordul elő, az emberi sejtek egyik legfontosabb ionja. Leginkább konyhasóval jut a szervezetünkbe.

A kloridoknak a szervezet só- és vízháztartásában, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában van jelentős szerepük. Szükség van kloridra a gyomorban található emésztőnedvek termeléséhez, hogy azok előkészítsék és elősegítsék az emésztést. A máj működését és a salakanyag-kiválasztást, valamint a B12-vitamin felszívódását is segíti.

A jód, jodid hatása

A hévízi gyógyvíz jodidtartalma 0,021 mg/l

A jodid a pajzsmirigyhormon-termelés elengedhetetlen alkotóeleme. Részt vesz a szervezet anyagcsere-szabályozásában, az idegrendszer normális működésében, szabályozza a vérkeringést és a növekedést. A szervezet zsírfeleslegének elégetésében is fontos szerepe van, de segít a hideghez alkalmazkodásban és a koncentrálási nehézségek leküzdésében. Segítségével javul a szellemi, fizikai frissesség, a fogak, körmök, bőr és haj egészségének megőrzésében is szükségünk van jodidra.

A jodidhiány tünetei: csökkent pajzsmirigyműködés, lelassult anyagcsere, száraz, töredezett haj és körmök, ekcéma, fáradékonyság, depresszió.

A fluor, fluorid hatása

A hévízi gyógyvíz fluoridtartalma 1,4 mg/l

A fluor a csontok és a fogazat legfontosabb építőeleme. Nélkülözhetetlen a csontképződés és a fogzománc állagának kialakításában, megőrzésében. Hiányában fogszuvasodás, csontképződési problémák és csökkenő veseműködés léphet fel.

A hidrogén-karbonát hatása

A hévízi gyógyvíz hidrogén-karbonát-tartalma 378 mg/l

A hidrogén-karbonát a sav-lúg egyensúly befolyásolásában jelentős, szervezetünkben lúgosító hatást fejt ki. Gyomorégés, gyomorsavpanaszok esetén jótékony hatású, de a húgyutak tisztításában is fontos szerepe van, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét.

A kén (szulfitok, szulfátok) hatása

A hévízi gyógyvíz szulfáttartalma 64 mg/l, szulfidtartalma 3,2 mg/l

A szulfátok a fehérjék és az enzimek alkotóelemei, a keratin nevű fehérje előállításában segít, ezzel hozzájárul a haj, a köröm és a bőr erősségéhez. A porcok, inak, csontok kialakításában is jelentős szerepük van.

A kén vegyületei részt vesznek az inzulin és a heparin termelésében, semlegesítik a gombákat, baktériumokat, valamint a belélegzett szennyezett levegőt is. Egyes bőrproblémák, például pattanásos bőr kezelésére igen hatékony.

Nagy mennyiségben asztmás rohamot idézhet elő, erre is ügyelni kell a gyógyfürdőzéskor.

Az oldott oxigén hatása

A hévízi gyógyvíz oldottoxigén-tartalma 3,6 mg/l

Az oxigén a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükséges. A vízben oldott oxigén – ugyanúgy, mint a légköri – a bőrön át felszívódva javítja a szervezet oxigénellátását.

A vízben oldott oxigént elsősorban ivókúrák részeként használják, de a gyógyfürdőzés után is érezzük a pozitív hatását.

Az oxigén javítja a vérkeringést, a szív működését, valamint hozzájárul az izomzat munkájához. Növeli a fizikai és szellemi aktivitást, segíti a kollagénképződést, megőrzi a bőr feszességét. A májban levő enzimek aktiválását fokozva javul a méregtelenítési funkció, és az oxigén hatására optimalizálódik az anyagcsere is.

Oxigénhiány esetén (krónikus betegségek mellett) azonnali tünetként fáradékonyság, fejfájás jelentkezik.Kapcsolódó ajánlataink