Hévízi-tó

A Hévízi-tó Európa legnagyobb természetes gyógytava, amelynek vize reumás és mozgásszervi panaszokban szenvedőknek nyújt gyógyulási lehetőséget.

A tóra az 1770-es években építették az első fürdőházat, a mai gyógyterápia alapjait az 1900-as évek elején fejlesztették ki a szakorvosok.

A súlyfürdő kezelés speciális hévízi találmány, gerincbetegeknek dolgozták ki.

A hévízi gyógykúra a tóban fürdésre épül, ezt azonban kiegészítik még egyéb kezelésekkel.

A gyógytorna, gyógymasszázs, súlyfürdő, iszappakolás és különböző fizikoterápiás kezelések együtt biztosítják az akár hónapokig tartó tünetmentességet.

A Hévízi-tó a nyitott tófürdőn kívül a Festetics Fürdőházból és a Szent András Reumakórházból áll, közvetlenül a tó mellett található a Hotel Spa Hévíz.

A tó egész évben várja a gyógyulni, pihenni vágyókat, a víz hőmérséklete télen 22 fokos, nyáron 32-38 fokos.

Különleges élmény a hóesésben úszkálni a tóban, gyógyulni, pihenni a tavirózsák között.

A tó szimbólumaként ismert vörös tavirózsát az 1800-as évek végén telepítették a tóba. A hévízi tavirózsa védett növény, ne szedjük le a virágát, leveleit!

A több mint 4 hektáros tavat egy közel 34 hektáros erdő védi, ezek együtt egyedi mikroklímát alkotnak, és szintén hozzájárulnak a gyógyuláshoz.

A tavat borító páraréteg nemcsak szemgyönyörködtető látvány, de a tavat is védi, mind a lehűléstől, mind a környezet porától.

Mozgásszervi panaszokkal küszködők mellett a wellnessre vágyó vendégek is teljes körű szolgáltatást kapnak a Tófürdő területén, a Festetics Fürdőház szauna és wellness része testet-lelket felfrissít.

A Hévízi-tó két forrásból táplálkozik, egy 38 méter mélyen levő karsztbarlang több tízezer éves meleg és hidegebb vize keveredik össze benne.

Percenként 30-40 ezer liter, közel 40 Celsius-fokos víz áramlik ki a forrásokból.

A nagyon gyors vízhozam okán a tó vize háromnaponta teljesen kicserélődik.

A Hévízi-tó teljesen egyedi vízösszetételét is ennek a két különböző forrásnak és a tó alját borító tőzegiszapnak köszönheti.

A gyógyvíz kálcium-, magnézium-, hidrogén-karbonát-tartalmú, enyhén kénes, és radont is tartalmaz. A tőzeg alapú gyógyvíz szerves anyagokban is gazdag.

A biológiailag aktív, természetes gyógyvíz átlagos vízmélysége másfél-két méter.

A tó könnyen körbeúszható, pihenőkorlátokba lehet kapaszkodni, a fürdőházba, napozóteraszokra lépcsők vezetnek. Gyengébb úszók úszógumit is bérelhetnek.

Jellegzetes kép volt az 1970-es, 80-as években a tó környékén a hatalmas úszógumikat cipelő pihenők látványa.

A gyógyfürdő belépő megvásárlásával látogatható, akár egész napra, akár két órára is lehet jegyet váltani.

Orvosi beutaló nélkül 30 perc fürdőzést javasolnak a szakemberek, ez még nem terheli meg a szervezetet.

Az úszkálás után vagy az orvosi kezelésekre, masszázsra mehetünk a fürdő területén található Festetics Fürdőházba, vagy kikapcsolódásként szaunázhatunk, szoláriumozhatunk is.

A gyógymasszázs mellett számos kényelmi, úgynevezett wellnessmasszázs közül is választhatunk, lehetőség van akár romantikus páros fürdőzésre, testkezelésekre is.

A hévízi iszap jótékony hatását nemcsak a reumás, mozgásszervi panaszokkal küzdők élvezhetik, hanem a kozmetikai kezelést választó vendégek is.

A Hévízi-tó körüli parkban, erdőben sétálva is gyógyulunk, az egyedi klíma, a növények és a víz színjátéka igazi felüdülés a stresszes hétköznapok után. A tavat körülvevő parkban, a Schulhof sétányon számos növényritkaságot csodálhatunk meg.

Tavasztól késő őszig ezernyi színpompás virág csábítja a közeli padokra a nézelődőket.

A tó első szanatóriuma 1907-ben Schulhof Vilmos kezdeményezésére épült fel, ő fejlesztette ki a gépek segítségével végezhető gyógytorna alapjait is.

A Hévízi-tó és környéke egész évben kitűnő választás a gyógyulni és pihenni vágyóknak.

A hévízi üdülés idején a tóban fürdőzés és a gyógykezelések mellett érdemes kirándulni a környéken, túrázni, sétálni, kerékpározni. Esténként egy hangulatos étteremben elfogyasztott vacsora közben, a környékbeli borokat kortyolgatva tervezhetjük meg a másnapi programunkat. Hévíz egész évben számos kulturális rendezvénnyel várja a vendégeket.

Képek a Hévízi-tórólKapcsolódó ajánlataink