Balaton

A balatoni kirándulás vonzó és felejthetetlen program. A Balatonba könnyű beleszeretni, annál nehezebb eldönteni, hogy szabadidőnkben, rövid szabadságunk alatt a tó melyik szegletét fedezzük fel, melyik híres látnivaló előtt készítsünk közös fényképeket a családunkról, barátainkról.

Sokan ragaszkodnak még mindig ahhoz, hogy ha kiválasztották a balatoni szálláshelyüket, akkor a pihenés alatt nem hagyják el az üdülőhelyet, egész idejüket ott töltik.

A korszerű infrastruktúra ma már lehetővé teszi, hogy akár egy teljes balatoni régiót felfedezzünk. Természetesen az üdülést meg kell tervezni, döntő szempont, hogy az év mely időszakában jövünk a Balatonhoz, főszezonban vagy a téli időszakban, mert ez határozza meg, hogy milyen jellegű programokra számíthatunk.

A szezonoktól függően természetesen kiválaszthatjuk, hogy milyen közlekedési eszközt veszünk igénybe a közeli települések felkereséséhez.

Fontos a balatoni hajók menetrendjének ismerete is, hiszen a ma is hajóval a legkönnyebb az átkelés.

A tó környékén gazdag a szálláshelyválaszték, érdemes előre tájékozódni az akciókról, kedvezményes ajánlatokról. Meghatározó lehet, hogy kempingben vagy négycsillagos hotelben szállunk-e meg. Ma már természetesen a Balatonnál is vannak wellness-szállodák, de még mindig igen népszerű az egykori „Zimmer Feri”, igaz, most már, aki teheti, kényelme érdekében inkább apartmant vagy egész nyaralót bérel.

A balatoni kerékpáros turizmus az elmúlt években rendkívül fellendült, a tó körüli kerékpárúton kisebb-nagyobb csoportok tekernek a napsütésben és nemritkán rossz időben is. A kerékpározás az egyik legjobb lehetőség a Balaton természeti szépségeinek felfedezéséhez és nem utolsósorban könnyen megközelíthetjük a legfontosabb látnivalókat, bármikor módosíthatjuk az útvonalat. Ma már szinte mindenhol elérhetők a szükséges térképek, több helyen modern kerékpárszervizek várják a bringásokat. A Balaton megkerülése kerékpárral sokak számára szinte kötelező program. Akár baráti társasággal, akár családdal vállalkozhatunk erre a nagy kalandra. Edzettségtől függően akár három nap alatt kényelmesen körbe lehet tekerni a tavat.

Akár kerékpározunk, akár egy hetet egy üdülőhelyen töltünk, érdemes felkeresni a Balaton híres természeti és ember építette látnivalóit. A gyerekeknek felejthetetlen élményt nyújt az északi parton található egykori vulkanikus kúpok megmászása, vagy például a csónakázás Tapolcán, a tavasbarlangban. A felnőtteknek ajánljuk a Tihanyi Bencés Apátság vagy a Balaton túloldalán, Keszthelyen található, az ország egyik legszebb kastélyának, a Festetics-kastélynak a felkeresését.

A Balaton-felvidék, a Kis-Balaton vagy a nyugati medence mind-mind önálló régiók, tervezhetünk akár egynapos kirándulásokat vagy hosszabb üdülést az adott tájegységen belül. A Balaton-felvidéket joggal tartják az ország egyik legszebb természeti tájegységének, hiszen különlegesen védett területről van szó. Apró, hangulatos, a hagyományokat máig őrző falvaiban az épületek többsége ma is az egykor megszokott Balaton-felvidéki stílusban épült.

A Balaton legnagyobb vonzereje természetesen a víz. A strandok között óriási a verseny, aminek természetesen a strandolók a nyertesei, mert szebbnél szebb helyek és jobbnál jobb szolgáltatások várják őket. A strandok általában fizetősek, de még mindig vannak gyönyörű szabad strandok. Érdemes minél több strandot felkeresni, ha van lehetőségünk, akkor menjünk el a szomszédos üdülőhelyre, és strandoljunk ott is, hiszen a Balaton mindenhonnan csodálatos.

A balatoni nyárban számos fesztivál és kisebb-nagyobb programok szórakoztatják a turistákat. A főszezonban olyan gazdag a választék, hogy egy nap akár több program közül is választhatunk: borfesztiválok, szabadtéri színházi előadások, koncertek vagy gasztronómiai fesztiválok várják az érdeklődőket. A balatoni nyár legnagyobb rendezvénye a nemzetközi hírű Balaton Sound Zamárdiban, mely elsősorban a külföldi és hazai fiatalok célpontja. Az elektronikus zene kedvelői igazán egyedi környezetben és hangulatban találkozhatnak világsztárokkal. A négynapos fesztivál, a hatalmas, éjjel-nappal tartó bulik kihagyhatatlan programnak számítanak a fiatalok körében.

A Balaton leghíresebb üdülőhelyei, mint Tihany és Keszthely, Balatonlelle és Vonyarcvashegy, a Keszthelyi-hegység túraútvonalai, az északi és a déli part, egyszóval a „magyar tenger” egész évben várja a turistákat, az élményre vágyókat.

Képek Balaton környékérőlKapcsolódó ajánlataink