Keszthely-Festetics Kastély

Ha érdekli, milyen is volt a 18–19. században egy főúri lakosztály, könyvtár, bálterem, vagy hogy mivel utaztak a főurak, netán csak sétálgatna egy pompás kastélykertben, ki ne hagyja a programból a keszthelyi Festetics-kastélyt!

A Festetics-kastély egyike Magyarország három legnagyobb barokk kastélykomplexumának.

A 101 helyiségből álló impozáns épület múzeumként és rendezvényközpontként is várja a látogatókat. Ha Keszthelyen jár, akár egy egész napot eltölthet itt, megismerve a 18–19. századi főúri életformát.

A kastély főépületében állandó kiállítás keretében egy 18 termes eredeti vagy korhűen rekonstruált főúri életteret járhatunk végig, és megcsodálhatjuk az ország egyetlen megmaradt főúri magánkönyvtárát is.
A kastélyparkban a főbejárat közelében díszes szökőkút mellett hűsölhetünk, a közeli kastélyfalról rálátunk a Keszthelyi-hegységre, a Balatonra és a karmelita templomra is.

Gyakran van itt esküvői fotózás násznéppel is, hiszen a kastély Tükörterme kedvelt házasságkötési helyszín, a parkban pedig egyedülálló fotókat lehet készíteni.

A kastélyparkba évente mintegy 70 ezer virágot ültetnek, igazi növényritkaságok között sétálhatunk, közel 50-féle fát, bokrot csodálhatunk meg, kis tóra, vízesésre bukkanunk sétánk során, az Oroszlános kútból nyáron ihatunk is.

A parkban szabadtéri színházi előadások, koncertek is várják a látogatókat.

A főúri életforma fontos kellékei az utazási eszközök, a Kocsimúzeumban az 1700–1900-as évekből származó 30 hintót, szánkót, lovas kocsit tekinthetjük meg.

Külön épületben kapott helyet a modellvasút-kiállítás és a Vadászati Múzeum.

Európa legnagyobb történelmi modellvasút-hálózatát járhatjuk körbe, közel 3 km hosszú sínhálózaton 75 különböző szerelvény közlekedik a terepasztalokon.

A vadászati kiállításon az öt kontinens vadászható nagyvadjait gyűjtötték össze, a természetes élőhelyüket megformálva.

Hévízi gyógyüdülésünk alatt érdemes felkeresni a keszthelyi Festetics-kastélyt is!

Képek a Festetics-kastélyról