Hévíz

A zala megyei kisváros, Hévíz igazi nyüzsgő, mediterrán hangulatú üdülőhely. Hírnevét az itt található, a világon egyedülálló Hévízi-tónak köszönheti. Az egyedi összetételű hévízi gyógyvíz egész évben várja a gyógyulni, pihenni vágyókat, télen-nyáron úszhatunk a tavirózsák között, miközben enyhülnek reumás és mozgásszervi fájdalmaink.

A tó vize átlagosan 32 fokos, a téli időszakban sem hidegebb 22-24 foknál. A vízmélység átlagosan másfél-két méteres, úszógumit is lehet kölcsönözni.

A tóban egészen különleges élmény lebegni, körülöttünk a vörös tavirózsák, a tó környékén erdősáv, a látvány, a színek harmóniája megnyugtatja az embert a stresszes hétköznapok után. A tavat közel kétezer éve használják a gyógyulni, pihenni vágyók, a gyógyvízre épülő speciális hévízi terápiás kezelések az 1900-as évek elejétől kapnak egyre nagyobb publicitást.

A hévízi fürdőorvosok kezdték el alkalmazni az országban először a gépek segítségével végzett gyógytornát, és ők fejlesztették ki a speciális súlyfürdőt is a gerincbetegeknek. A Hévízi-tó területén, a Szent András Reumakórházzal együttműködve, a Festetics Fürdőházban vehetők igénybe a speciális kezelések. A fürdőház elődjét az 1770-es években építette a Festetics család, ekkor a fedett fürdőt még tutajokra rögzítették.

A Hévízi Tófürdő nem átlagos strand, nincs zsibongás, hancúrozás, a hévízi fürdőzés a pihenésről, kikapcsolódásról szól. Ha strandolásra is vágyunk, a közeli balatoni strandokon van erre lehetőség.
A hévízi kúrák alapja a kénes, radonos hévízi gyógyvíz – magas magnézium-, kalcium- és hidrogén-karbonát-, valamint szervesanyag-tartalommal –, erre épül a többi kezelés: gyógymasszázs, iszappakolás, gyógytorna szárazföldön és vízben, különböző fizikoterápiás kezelések.

A hévízi kezelések akár kéthetesek is lehetnek, az időtartamot mindig a szakorvos dönti el. A vendégek igényétől és pénztárcájától függ, hol szeretnének megszállni. A választék igen széles, kezdve a kiadó szobáktól az 5 csillagos szállodakomplexumokig. Érdemes a különböző ajánlatokat összevetni, a szállásadók gyakran biztosítanak kedvezményes fürdőbelépőt, vagy a szállodában, apartmanban igénybe lehet venni különféle kezeléseket vagy wellness-szolgáltatásokat is. Több szállodának van saját vezető orvosa, továbbá gyógyvízzel feltöltött medencéje is.

Hévízen egész évben számos kulturális program várja a vendégeket, akik napközben gyógyulnak, este pedig kikapcsolódhatnak a koncerteken, szabadtéri rendezvényeken. Nyaranta több fesztivált is rendeznek, ahol megismerhetjük és megkóstolhatjuk a helyi és környékbeli ételeket, borokat, szórakozhatunk híres magyar zenekarok koncertjén vagy a helyi néptáncosok, zenészek műsorát tekinthetjük meg. A fesztiválok idején kézműves kirakodóvásár is várja az érdeklődőket.

Már a tófürdőhöz vezető séta is kellemes Hévízen – a Schulhoff sétány a több ezer apró virággal, a platánfasorral és különböző bokrokkal, szobrokkal ejti ámulatba a sétálókat.
A város vendégcsalogató látványossága a piac, ahol a vásárlás mellett végig is kóstolhatjuk a helyi termelők finomságait, megismerhetjük egy-egy termék előállításának titkát. A kofák szívesen válaszolnak akár németül vagy oroszul is.

A piacon is vásárolhatunk házi készítésű süteményeket, de a hévízi cukrászdák és fagyizók is sok finomsággal várják az úszásban, gyógykúrában kimerült vendégeket. Egy finom kávéval vagy habos kakaóval meg egy szelet süteménnyel vagy fagylaltkehellyel gyorsan visszanyerhetjük a vízben elvesztett energiát. Persze annak, aki fogyókúrás programra érkezik, egy gyümölcs- vagy zöldségturmix ajánlott csak.

A hévízi pihenés idején érdemes a helyi és környékbeli éttermeket is „letesztelni”, gazdag a kínálat, akár Hévízt, akár Egregyet vagy a közeli Keszthelyt választjuk. A magyaros, cigányzenével kísért lakomák mellett halászcsárdába is betérhetünk, ahol bőséges a balatoni halválaszték, de népszerűek a borvacsorák is, a környékbeli borokhoz komponált ételsorokkal. Ha a közelben szeretnénk borozni, Egregyen számos pince és fogadó várja a vendégeket. Gyalog félórás séta a városközponttól, igen hangulatos a szőlőlugasok között barangolni. Még vízibivalyt vagy szamárhúst is kóstolhatunk az itteni éttermek egyikében.

A hévízi üdüléskor a pihenés mellett érdemes aktív kikapcsolódást is keresni, a környéken számos túraútvonal várja akár a gyalogos, akár a kerékpáros turistákat. A közeli Balaton-parton is számos nevezetességet kereshetünk fel, Keszthely a természeti szépségei mellett gazdag kulturális programmal készül évről évre. Az itt található Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb barokk kastélykomplexuma, ahol akár egy teljes napot is eltölthetünk, hogy megcsodáljuk a főúri pompával berendezett épületeket, és sétáljunk a parkban.

Amennyiben távolabbi túrát tervezünk, és szívesen kombinálnánk azt borozással, Badacsony, Szigliget, Csobánc és Nemesgulács hegyei tökéletes úti célok. A vállalkozó kedvűek kerékpárral is mehetnek. A helyi tüzes borok mellett a páratlan panoráma is felejthetetlen élményt nyújt.

Ha a hévízi gyógyvízen kívül más termálvizet is kipróbálnánk, a közelben erre is van lehetőség: Kehidakustány és Zalakaros is híres gyógyvizéről, fél óra alatt mindkét fürdőhelyre elautózhatunk.
Hévíz Budapesttől és Bécstől is 200 km-re fekszik. A magyar fővárostól az M7-es autópályán közelíthető meg, míg Bécs, Sopron felől a 84-es főúton.

Ma már a közeli reptérre is érkeznek külföldről vendégek, a sármelléki Hévíz-Balaton Airportra Németországból és Oroszországból is landolnak menetrend szerinti gépek, valamint charterjáratok.

Képek HévízrőlKapcsolódó ajánlataink