Borkostolás

Borkóstolás Hévízen

Borozási lehetőségek Hévízen, programok a zamatos borok kedvelőinek.

A hévízi pihenés részeként felfedezhetjük a környékbeli borvidékeket, megkóstolhatjuk a Balaton környéki tüzes borokat.

Hévíz közelében több történelmi borvidék is van, mindegyik saját ízvilággal és borválasztékkal. Ha kedveljük a magyar borokat, érdemes a pihenésünk alatt néhány napot a borvidékek megismerésével tölteni.
Kétségkívül a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a borok megismerésének, ha egy hévízi vagy közeli étterem borvacsorát szervez, ahol az adott tájegység borait és a hozzájuk illő ételeket kóstolhatjuk meg.

A borkóstolás másik kedvelt formája, amikor egy borfesztiválon látogatjuk körbe a termelőket, kóstoljuk meg a kiállított borokat és beszélgetünk, koccintunk a borászokkal.

Igazi élményt azonban a borospincékben, a szőlőültetvények közelében szerezhetünk, ahol felejthetetlen napokat, estéket tölthetünk.

Hévíz közvetlen szomszédságában, Egregyen is számos pince és étterem várja a vendégeket.

Az ország egyik legismertebb borvidéke, Badacsony félórányira van Hévíztől. A vulkáni eredetű hegy tüzes borait érdemes végigkóstolni, hangulatunktól függően akár kis családi pincéket, akár nagyobb termelőket is meglátogathatunk. Személyes tapasztalat alapján bízvást ajánljuk az Istvándy és a Szeremley Pincészetet. Badacsony kötelezően megkóstolandó borai: a kéknyelű, a szürkebarát és a rózsakő.
A közeli Gulács, Csobánc és Szigliget hegyei és borai is megérnek egy kirándulást.

Ha kicsit távolabbi vidékre mennénk, Somló, Pannonhalma, Mór, Csopak vagy a déli parton Balatonlelle és a távolabbi Szekszárd, Villány vár bennünket. Míg a Balaton északi partján inkább fehérborok készülnek, a déli vidékek vörösboraikról híresek.

A szupermarketek polcain fellelhető borok mellett, helyett érdemes a kis tételben bort készítő pincéket is felkeresni, ahol igazán különleges italokra is bukkanhatunk. Javasolt ilyenkor a helyszínen vásárolni is, hiszen a kisebb mennyiség miatt, mire legközelebb megyünk, előfordulhat, hogy elfogy a gazda egy-egy általunk kedvelt bora.