Badacsony, az istenek nektárja

Járja be velünk a Badacsonyi hegyet, és kóstolja meg a tüzes badacsonyi borokat!

A Badacsonyi hegy közvetlen a Balaton partján magasodik, lankás lejtőin szőlőkkel, feljebb pedig a jellegzetes bazalt orgonasípokkal csalogatja a kirándulókat.
A Badacsonyi hegy a Tapolcai-medence tanúhegyei közül a legmagasabb, legszélesebb vulkanikus kúp.11 km-es kerületével és 437 m-es magasságával méltósággal emelkedik a Balaton öble fölé.

Ha Badacsony, akkor borozás: a vulkáni eredetű talaj és a jellemzően hosszú napos ősz, a páradús balatoni levegővel olyan zamatos borokat eredményez, amiért érdemes többször ellátogatni ebbe a kis faluba.
A badacsonyi borokat az istenek nektárjának is hívják.
Akár kisebb családi pincében kóstolnánk bort egy jó falat pogácsával vagy zsíros kenyérrel, akár egy igazi nagyüzemi borászatot néznénk meg, mindenből van kínálat.

Badacsony

Badacsonynak jellegzetes, csak itt termő szőlőfajtái is vannak, a kéknyelű vagy a rózsakő borok kötelezően megkóstolandó fajták. Jellemző még a vidékre a szürkebarát és olasz valamit rajnai rizling, de muskotályt és chardonnayt is termelnek.
A helyiek azt vallják, hogy boraikban a vulkánok tüze ég tovább.
Ami biztos, hogy Badacsony szerte meleg fogadtatásban részesülnek a turisták, éttermek, panziók, hotelek várják a kirándulókat. Érdemes meglátogatni a Kisfaludy Házat, az Istvándi Pincét, Szeremley Pincészetét vagy a Laposa Családi Pincét.
Minden adott a kellemes naphoz, estéhez, finom magyar ételek, zamatos borok, cigányzene.

Badacsony egész évben színes programokkal várja a látogatókat, nem csak a szüreti vigasságok csábítóak, már januártól ünneplik a bort, kezdve a Vince napi pincelátogatással, majd a kéknyelű virágzással, később a rózsakő ünnepével és a nyári borhetekkel.
A badacsonyi pincék között a nyári-őszi időszakban és a fesztiválok idején régiós buszjáratok közlekednek, de gyalogosan túrázva is útba ejthetünk számtalan pincét.

Aki a borkultúra mellett még a balatoni festőket is megnézné, annak az Egri József Emlékházat ajánljuk. Egri József a Balaton festője volt, számtalan alakját és színét vitte vászonra a magyar tengernek.
Badacsony számos irodalmi és művészi híresség kedvelt nyaralóhelye volt az elmúlt évszázadokban is, nekik állít emléket a Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza Irodalmi Emlékmúzeum.
A badacsonyi hegyen több túristaútvonal és kilátó található, érdemes megmászni a Bujdosók lépcsőjét, megnézni a Rózsakövet.
A 400 m magasan álló Ranodler kőkereszt egyes darabjait 40 bivallyal vontatták fel a hegyre. Lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk a Harangozó börcről vagy a Tördemici kilátóból is.

A környező tanúhegyek is megérnek egy-egy napot, a Szent György hegy, a Csobánc, a Gulácsi hegy vagy Szigliget is fantasztikus borokkal, és felejthetetlen kilátással várja a kirándulókat.
Badacsonyra érkezhetünk menetrendszerinti hajóval, vonattal, és persze autóval is, ilyenkor érdemes előre megbeszélni, ki vezet visszafelé.
Hévízről a 71-es úton jutunk el ide, kb fél órás autózással.

Badacsonyi képek