Balaton-felvidék

A Balaton-felvidék az ország egyik legszebb tájegysége, több kisebb részből áll, az egyik legnépszerűbb központ a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében található, érintetlen környezetben, hangulatos, hagyományőrző kis falvakkal.

A Káli-medencét akár egy nap alatt is felfedezhetjük. Ha van rá mód, érdemes kerékpárral vagy gyalogszerrel bejárni, hiszen így sokkal közelebbről érzékelhetjük a természeti szépségeket. Kényelmes és biztonságos a biciklivel való közlekedés a Balaton-felvidéken, és kétségkívül a legjobb módja, hogy szinte valamennyi fontos látnivalót felkereshessük, felejthetetlen élményekkel gazdagodjunk.

A Balaton-felvidéken futó kerékpárút könnyen követhető, kapcsolódik a tavat körbekerülőhöz. A Balaton-felvidék települései más és más érdekességet kínálnak az idelátogatóknak; különleges az építészeti stílus, amelyre jellemző, hogy a környéken található természetes építőanyagokat használják fel. A házak falait bazaltból építik, a tetőt gyakran náddal fedik. A külföldi és hazai turisták is szívesen fotózzák ezeket a jellegzetes ingatlanokat.

A Balaton-felvidék felfedezéséhez kezdésnek ajánljuk az aprócska Salföldet, amely talán a legkisebb település az egész környéken, állandó lakosainak száma 50 körül van. A salföldi házak és a környezet egészen különleges. A falumag természetesen itt is védett, felújításokat kizárólag a nemzeti park engedélyével lehet végezni, szigorúan betartva az előírásokat. Ennek köszönhető, hogy a mai napig egységes az utcakép és az utcafront. A gyönyörű ingatlanok mellett természetesen a Salföld major a legfőbb látnivaló, ahol a látogatóközpontban megismerkedhetünk Magyarország hagyományos állatfajaival, a szürke marhával, a bivallyal, a kuvasszal és a pulival, valamint betekintést nyerhetünk a hagyományos magyar gazdálkodás, földművelés módszereibe is. Mindemellett lehetőség van lovaglásra, lovas kocsikázásra.

Salföldtől nincs messze Kékkút, mely ásványvizéről híres. Kékkút szintén tipikus Balaton-felvidéki apró település a Káli-medence kellős közepén, mely már a rómaiak által is lakott volt. Ők fedezték fel a máig híres ásványvízforrásokat és nevezték el Theodora forrásnak. Az itt palackozott ásványvizet az egész országban lehet kapni.

Innen indul a Theodora tanösvény, amely a Káli-medencén vezet keresztül. Rendkívül jól táblázott, emelkedők nélküli túraútvonal. A tanösvényen járók megismerhetik az ásványvizek történetét, a Káli-medence természeti szépségeit és történelmi múltját. Mivel a tanösvényen nincs vendéglátóhely, érdemes némi harapnivalót magunkkal vinni, innivalót a helyi forráskútból nyerhetünk. A túra 2-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

A tanösvényen több megállóhely van, ahol a környék és a természet történetét ismertető információs táblákat találunk. A tanösvény térképe elérhető a Theodora Ásványvíz Kft. recepcióján, ahonnan a túra indul.

Kékkút után Kővágóörs következik, ez a település van a legközelebb (4 km-re) a Balatonhoz. Ez az egyik legnagyobb település a medence szélén, jellegzetes épületekkel és udvarokkal.

Kővágóörsről észak felé haladva érjük el Köveskált. A Káli-medence környékén a korábbi évszázadokban több kisebb patak és forrás volt, ezért Köveskálon egykor sok vízimalom működött. Ezek közül az egyiket meg is látogathatjuk. Kővágóörs különleges szálláshelye a Káli Art Inn Hotel, amelyet több híres európai utazási katalógus is ajánl. Valóban egészen egyedi és különleges a hangulata, mindenképpen érdemes legalább egy ebédre betérni, és esetleg később itt megszállni.

Köveskálról Szentbékkállára érkezünk, ez a Káli-medence legészakibb települése, gyönyörű domboldalon épült apró falu, csodás kilátással az egész medencére. Szentbékkálla híres a mandulafáiról, amelyek március elején az első fák között virágoznak, majd sorra virágba borul a többi gyümölcsfa is, és egészen május közepéig színpompás látványban gyönyörködhetnek az erre járók. A napsütötte órák száma megközelíti a 2000-et, a falu központjában szűk utcácskákban barangolhatunk, és innen indul a Kőtengerre vezető tanösvény is.

A Balaton-felvidék védett természeti környezete, a csodálatos apró falvak vendégszerető lakói egész évben várják az idelátogatókat. Természetesen a kora tavasztól október végéig tartó időszak a legszebb. Gyönyörű kirándulóhely, gazdag kulturális örökséggel.

Képek Balaton-felvidékrőlKapcsolódó ajánlataink