Balatoni időjárás

Az időjárás általában nagyban befolyásolja tervezett utazásunkat, különösen igaz ez a Balatonnál. Az év bármely időszakában is látogatunk a tóhoz, tervezzünk akár hosszabb vagy rövidebb vakációt, minden esetben érdemes előre tájékozódni a várható időjárásról.

A régió akkor is számos programlehetőséget kínál, ha nincs strandidő, vagyis egyáltalán nem igaz, hogy esős, szeles időben nincs mit csinálni. Kérdezzük csak meg a helyieket!

Akármelyik évszakra tervezzük a kirándulásunkat, mindig érdemes programunkat az aktuális időjárással összhangba hozni. Kánikulában természetesen a strandolás a fő „szám”, ám ilyenkor is fontos tájékozódni a tó vizének hőmérsékletéről, a várható zivatarokról, a szélerősségről, amely például vitorlázáshoz elengedhetetlen információ.

A Balatonon viharjelző rendszer működik, a turistáknak fontos, hogy ismerjék a viharjelző rendszer fényjelzéseinek jelentését.

A Balaton békés tó, de ne felejtsük el, ha nincs kellő helyismeretünk, és nem vesszük komolyan a vészjelző rendszer figyelmeztetéseit, bizony könnyen bajba kerülhetünk, akár fürdünk, akár hajózunk, akár vitorlázunk.

A balatoni időjárás kiszámíthatónak mondható, nyáron a hirtelen feltámadó szélre és a kialakuló helyi záporokra, zivatarokra kell felkészülni. Télen rendkívüli élmény a befagyott tavon korcsolyázni, fakutyázni, illetve újabban már jégvitorlázni is lehet, vagy kipróbálni a kite ernyőt. Ám ezek előtt is elengedhetetlen a tájékozódás a tó jegének vastagságáról.

Képek a Balatonról télen-nyáronKapcsolódó ajánlataink