Hévízi látnivalók

Hévíz legfőbb látványossága a Hévízi-tó, és az azt körülölelő erdősáv. Természetesen a tó gyógyvize, annak összetétele és hatásai a gyógyulni vágyóknak sokkal fontosabbak, mint a tó szépsége, ám a testi és lelki feltöltődéshez a környezet is nagyban hozzájárul.

A Hévízi-tó bővelkedik látnivalókban, a vizet borító tavirózsák, a tóban lakó kis szárcsák, a tóra épített fürdőház látványa a közeli erdősávval megnyugtató, energiával feltöltő élmény. A gyógyvíz hatásait fokozza a tavat körülölelő mikroklíma, a növények és a víz színeinek játéka.

A tó körüli erdőben sétálva is aktívan pihenhetünk, gyógyulhatunk. A tó bejáratához vezető Schulhoff Vilmos sétány a járókelőket megállásra, fényképezésre készteti. A több ezer tavaszi-nyári virág mellett a jellegzetes platánfasor, a mocsári ciprusok és különleges bokrok, a sétány szélén álló épületek a múlt század hangulatát idézik. Ezt a miliőt elevenítik fel a hévíziek minden május elsején a békebeli majálissal.

Ha a bevásárlást igazi élményként akarjuk megélni, akkor a hévízi piacot kell meglátogatnunk. Itt kóstolófalatokkal, színes történetekkel várnak a kofák, akik a környék finomságait kínálják: friss, házi készítésű süteményeket, kenyeret, kolbászt, tejet és sajtféléket, valamint lekvárokat, mézet, szörpöket, de friss gyümölcsök és zöldségek, savanyúságok között is válogathatunk.

Az antik tárgyakat kedvelőket is gazdag választékkal várják az árusok. Vásárolni természetesen a a hévízi üzletekben, butikokban is lehet. A sétálóutcán járva, vásárolgatva, pihenésképpen egy kávéra, süteményre is betérhetünk valamelyik cukrászdába, vagy épp fodrászhoz, manikűröshöz ülhetünk be megszépülni.

A Hévízi Városháza épületét is érdemes megnézni, érdekessége, hogy alapkövét 1998-ban, az eddigi egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan tette le. A városháza tornyában 18 harangos harangjáték szólal meg naponta többször.

A városházával szemben áll a város legújabb, legmodernebb temploma, kék tornyai már messziről látszanak. Az ezer főt befogadó templomban gyakran rendeznek orgonahangversenyeket.
A másik nevezetes hévízi templomot, a Jézus Szíve templomot a köznyelv „Fradi” templomnak hívja, utalva zöld-fehér színére, és az építésére támogatást nyújtó Ferencvárosi Sportklubra.

A közeli Egregyen nemcsak az Árpád-kori templomot ajánlott megnézni, de útba ejthetjük a pincéket, fogadókat is. Akár a Dottó vonattal is mehetünk, ha nem akarunk fél órát gyalogolni a városközponttól.
A Deák téren számos fesztivál várja a vendégeket. A legnagyobb esemény az augusztus 20. körül megrendezésre kerülő Borfesztivál, ahol a környékbeli borászatok, kézművesek és falatozók mellett a leghíresebb magyar könnyűzenei előadók várják a vendégeket.

Hévízi üdülésünk során megtekinthetjük a környék látnivalóit is, a közeli Balaton-part vagy a Keszthelyi-hegység települései is változatos programokkal várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyó turistákat.

A kulturális programok és a természeti látnivalók mellett a gasztronómiai élményeket se hagyjuk ki: a környék borait, jellegzetes ételeit is ajánlatos megkóstolni.

A tóban úszhatunk, a környéken lovagolhatunk, kerékpározhatunk, teniszezhetünk, futhatunk, és kipróbálhatjuk a nordic walkingot is.

Képek HévízrőlKapcsolódó ajánlataink