Cserszegtomaj

Cserszegtomaj az egyik legnagyobb település Közép-Európában. Igen, ez az apró falu a Balaton északi partján, Keszthely és Hévíz közvetlen szomszédságában, körülbelül 19 négyzetkilométeres területen fekszik.

Cserszegtomaj több dombon épült, különböző központokkal, jellemzően panorámás hegyoldalakkal. 1990 körül vált meglehetősen népszerűvé, amikor is számos nyugati turista telepedett le az egykori szőlőhegyen.

A település legfőbb vonzereje a csend és a nyugalom, és természetesen a panoráma a Keszthelyi-hegység környező dombjaira, a Balatonra és Hévízre.

Cserszegtomaj nevét jól ismerik a borkedvelők, hiszen innen származik a cserszegi fűszeres fajta, mely számos borversenyen és kiállításon bizonyította kedvező tulajdonságait és adottságait. A Balatonra látogató külföldiek általában a kimondhatatlan nevű borként emlegetik.

Cserszegtomaj híres a környéken található barlangokról is. A közelben, Hévíztől mindössze 3 km-re, a Balaton felé félúton fekszik Rezi település, az egykori Rezi vár romjaival, ahonnan csodás kilátás nyílik a Keszthelyi-hegység északi részén magasodó Tátikára, a Várvölgyi-medencére és a zalaszántói sztúpára.

AjánljukKapcsolódó ajánlataink