Keszthely, a múzeumok városa

Ha kulturális barangolásra támad kedvünk, töltsünk egy napot a Balaton fővárosában, Keszthely múzeumaiban.

Igazán kellemes, látnivalókban gazdag napot tölthetünk Keszthelyen, ha úgy döntünk, megtekintjük a város múzeumaiban a kiállításokat. Érkezzünk akár autóval, akár más közlekedési eszközzel, célszerű gyalog bejárni az utat, amely sok érdekességet tartogat minden korosztály számára.

Kezdjük a sétát a Balatoni Múzeumban, ahol egy igazán sokrétű és interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a Balatont, a tó történetét, élővilágát és környékét. Tavaly új állandó kiállítással bővült a látnivalók sora, egy hatalmas akváriumban vehetjük szemügyre a tóban élő halakat és egyéb élőlényeket.

Innen a város fő utcáján sétálva juthatunk el a felújítás után tavaly átadott Fő térig és a sétálóutcáig.

Útközben a veterán autók szerelmesei tehetnek egy rövid kitérőt a Cadillac Múzeumba.

A sétálóutcán több kisebb gyűjteményt bemutató múzeum kapott helyet. Nézzünk be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit közel félezer babán bemutató Babamúzeumba, csodáljuk meg a 4,5 millió pannon-tengeri csigából felépített Csigaparlamentet, a Kínzómúzeumot, látogassunk el a gyerekekkel a Játékmúzeumba, és derüljünk egy jót a Nosztalgia és Giccs Múzeumban összegyűjtött érdekes tárgyakon. Ott van még a Rádió és Televízió Múzeum, valamint egy kis egzotikum a Múzeum Zooban, ahol számos különleges lepke- és hüllőfajon ámuldozhatunk. Ha marad még időnk, és a lábunk is bírja, nézzük meg a többi kiállítást is, érdemes!

Végighaladva a sétálóutcán, eljutunk Keszthely leghíresebb épületéhez, az ország egyik legszebb és legnagyobb barokk kastélykomplexumához, a Festetics-kastélyhoz. A 18 teremből álló kiállításon megismerkedhetünk a 18–19. századi főúri életformával és annak minden pompájával. A tárlatvezetés után a nyári melegben hűsölhetünk egyet a szökőkút mellett, vagy sétálhatunk a gyönyörűen parkosított kastélykertben. Ha pihentünk egy kicsit, megnézhetjük a Hintómúzeumot, ahol a régi hintók mellett, lovas kocsikat és szánkókat is kiállítottak. 2008-ban nyílt meg a kastély mellett, egy különálló épületben, a Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás. Közel félezer vadfaj trófeáit, fegyvereket és Európa egyik legnagyobb, 500 négyzetméteres vasúti terepasztalát – ahol az előző két évszázad mozdonyai zakatolnak a síneken – csodálhatjuk itt meg.

Búcsút intve a kastélynak és a csillogásnak, egy másfajta életvitellel ismerkedhetünk meg közelebbről a Georgikon Majormúzeumban. Sok érdekességet tudhatunk meg egyebek között a majorsági gazdálkodásról, az uraságok és a cselédek életéről, a szőlőtermesztésről, valamint a zamatos balatoni borok készítéséről. Újdonságként idén élménygazdaságot adtak át a múzeumban, ahol a gyakorlatba is átültették, amit a kiállítás termeiben láthattunk.

A kulturális élmény után minden bizonnyal jól fog esni egy kényeztető wellnessprogram a szállodában.

Képek Keszthely város múzeumairól