Egregy: kóstoljon bele!

Az egregyi szőlők, pincék között sétálva nemcsak falusias nyugalmat, de hamisítatlan magyaros ízeket találunk. Kisebb-nagyobb pincék, éttermek várják a túrázókat, vendégeket, nem véletlenül hívják az Egregyi városrészt Hévíz gasztronómiai zöldövezetének.

Egregy Hévíz központjától úgy másfél kilométerre található, félórás sétával vagy pár perces autózással közelíthetjük meg.

Ha meg akarjuk kóstolni a finom egregyi borokat, nem célszerű saját kocsival elindulni, javasoljuk, hogy sofőrszolgálatot vagy taxit hívjanak.

A nyári időszakban a városban közlekedő Dottó vonat is erre kanyarodik.

Érdemes végigsétálni Egregy mindkét kis borutcácskáján, és be-betérni a különböző hangulatú pincékhez.

Az egész napos hévízi fürdőzés után jólesik leülni a szőlőlugasok alá, elfogyasztani egy finom, magyaros vacsorát, és végigkóstolni a helyi borokat.

Nemritkán élő zenével várják a vendégeket, gyakori a szabad tűzön főzés, grillezés is.

A Római Pincében egész évben várják a vendégeket, nyáron a gyönyörű panorámájú teraszon, télen az ódon hangulatú boltíves pincében elköltött ebéd vagy vacsora szolgál feledhetetlen perceket.
Az ízletes, magyar ételek mellé az ország legjelentősebb pincéiből származó borokat kínálnak. Egy fenséges libamáj vagy egy zalai vargányás szűzérme tökéletes választás, egy pohár fehér borral és egy ínycsiklandó házi almatortával elég lendületet ad egy kellemes sétához vagy a másnapi gyógykezelésekhez.

Aki pedig különlegesebb ízekre, mondjuk szamár- vagy vízibivalyhúsra vágyik, az is jó helyen jár Egregyen, hiszen az Öreg Harang fogadóban ezekből a nem mindennapi húsokból is zseniális ételeket készítenek.

Egregyen már a rómaiak idején is folyt borászkodás, igazi „tüzes” talaj és kiváló klíma garantálja napjainkban is, hogy a jellegzetes balatoni ízeket, fajtákat töltsék a poharunkba.

A legkedveltebb helyi borok az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a zöldveltelini, az édesebb borok kedvelői muskotályt kortyolhatnak.

A pincék, szőlők között sétálva találjuk az egregyi Árpád-kori templomot is, ez Hévíz város legrégebbi épülete, a 13. századból maradt fenn.

Képek Egregyről