Hévízi borkóstolás

Hévízi pihenésünk alatt a gyógyfürdőzés után igazán kellemes kikapcsolódás a környék borait megkóstolni. Bármelyik irányba is indulunk, történelmi borvidékre jutunk.

Ha a hévízi pihenésünk alatt borkóstolásra mennénk, nem lesz könnyű eldönteni, merre is induljunk.

Hévíz vonzáskörzetében hat történelmi borvidék található, mindegyik külön ízvilág, mindegyik egy különleges kaland.

A borvidékeken számos pince, ismert és kevésbé ismert bor vár bennünket.

A borkóstolás legegyszerűbb módja, amikor a bor jön Hévízre, vagyis borfesztivál vagy szervezett borvacsora keretében ismerkedhetünk meg a különböző borászatokkal.

Még nagyobb élmény azonban, ha mi magunk keressük fel a termőhelyet, kirándulunk el a szőlőlugasok közé, és barátkozunk össze a termelőkkel. Erre is több lehetőség van, akár szervezett, helyi nyitott pincék napjainak keretében, akár csak úgy foghatjuk magunkat egy ragyogó nyári napon, és elindulhatunk fel a hegyre.

A legközelebbi pinceélményben Hévíztől nem messze, Egregyen lehet részünk, ahova gyalogosan vagy a dottó vonattal is eljuthatunk.

Ha a badacsonyi borokat szeretnénk megkóstolni, érdemes erre egy egész napos kirándulást szánni. A vulkanikus hegyet megmászva igazi tüzes, karakteres fehérborokat kóstolhatunk.

A vörösborokat kedvelőknek a Balaton déli partján fekvő Balatonboglári borvidéket ajánljuk, ahol zamatos, burgundi jellegű vörösborok is készülnek.

A bolthálózatokban kapható borok mellett ajánlott a kisebb mennyiséget termelő pincéket is felkeresni – kiváló minőségű kézműves borokat találunk.

Egy-egy borsor végigkóstolása alatt megismerhetjük a helyi termelő borainak történetét, a borok jellemzőit, anekdotákat, tréfás történeteket hallgathatunk, mert a jó borász nemcsak a borhoz ért, de tökéletes vendéglátó is.

A borkóstolás során fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk, és az evésről se feledkezzünk meg!

A pincék többnyire gondoskodnak a kísérőfalatokról, helyben sült pogácsával, zsíros kenyérrel, sőt van, ahol a borokhoz összeállított menüsorral várják a vendégeket.

A pincék gyakran szerveznek élő zenés műsort is a látogatóknak, hogy igazán felejthetetlen élményben legyen részük.

Képek a Hévízi borfesztiválról