Nyár, Balaton, strandok

A nyári hőségben semmi nem nyújt nagyobb felüdülést, mint heverészni a Balaton partján és megmártózni a hűs habokban.

A tó északi partja változatos domborzatú, szép fekvésű, a turistáknak kiváló szolgáltatásokat nyújtó üdülőhelyeket kínál. A strandok partja gyorsan mélyül, ezért inkább úszásra, vízi sportolásra alkalmas. Többségben fizetős strandokat találhat, persze akadnak kivételek.

Hévízhez legközelebb, autóval mintegy 10 percnyire, Keszthelyen három strand található. Ezek közül a legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó a Városi strand. Balaton alakú élménymedence, röplabda-, kosárlabda, foci- és tollaslabda pálya, a legkisebbeket játszótér várja.

Gyenesdiáson kettő strand található. A Diási Játékstrand tökéletes családi kikapcsolódást biztosít. Delfin alakú pancsoló, számtalan társasjáték (malom, sakk, twister, ki nevet a végén), szárazföldi és vízi sportpályák kínálnak felhőtlen szórakozást minden korosztály számára.

A vonyarcvashegyi Lidó strand főleg a fiatalok körében kedvelt, hiszen itt szörfiskola és vízisípálya nyújt egyedi élményt az idelátogatóknak.

A balatongyöröki strand is igazi családbarát hely, pancsoló medencével és homokos játszótérrel. Szörfözési-, vitorlázási- és kajakozási lehetőség mellett a bátrabbak a 2009-ben felavatott mászófalat is kipróbálhatják.

Az északi parttal ellentétben a déli parton fokozatosan mélyül a víz, sok helyen egész messzire be tud sétálni úszás nélkül. A part menti sáv kifejezetten sekély, ahol még a legkisebb gyerekek is tudnak pancsolni az alig fél méteres vízben. Balatonberénytől Siófokig minden település kínál ingyenes strandolási lehetőséget, hiszen a tó ezen oldalán szinte csak szabad strandokkal találkozhat, amelyek ugyan kevesebb, de ugyancsak színvonalas szolgáltatásokkal várják a turistákat.

A Balaton déli partjának legnagyobb és leglátogatottabb strandja a Siófoki Nagystrand, ahol a fiatalok körében kedvelt Beach Club is található. Napközben változatos programok, sportolási lehetőségek, az esti órákban az ország legnépszerűbb előadóinak és zenekarainak ingyenesen látogatható könnyűzenei koncertjei szórakoztatják az üdülőket.

Természetesen egyetlen strandról sem maradhat el az örök vízibicikli, a lángossütő és az igazi Balatoni hangulatot árasztó büfék sokasága.

Képek strandokról