Fesztivál kavalkád

Ha nyár, akkor fesztivál. A Balaton környékén a rendezvények sokszínű kínálatából ki-ki megtalálja az érdeklődési körének legmegfelelőbb programot, legyen szó borutcás forgatagról vagy zenei fesztiválról.

Ha meg szeretnénk kóstolni a zamatos balatoni borokat, a programkínálatban találunk borfesztiválokat a tó mindkét partján.

Az északi parton július közepétől több héten keresztül mutatkoznak be a környék borosgazdái Balatongyörökön, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen és Keszthelyen egy „vándorfesztivál” keretében. Hétről hétre más településen állítják fel kis fabódéikat és kínálják az érdeklődőknek az ízletes nedűt. A programot mindenhol néptáncbemutatók, könnyűzenei koncertek, gyermekelőadások és utcabálok színesítik.
A déli parton szintén júliusban, Balatonbogláron rendezik meg a Jazz és Bor Fesztivált. Nem nehéz kitalálni, hogy a bor mellett a zene is fontos szerepet kap a programokban.

Augusztusban Balatonföldvárra érdemes ellátogatni egy kis borkóstolóra. A Sajt és Bor Napok elnevezésű rendezvényen nemcsak a környék pincészetei, de a legfinomabb sajtok termelői is bemutatkoznak. A vendéglátósok különleges gasztronómiai élményeket nyújtanak, és zenei koncertekkel is várják a látogatókat.

Amennyiben a hagyományőrzés és a művészet érdekli jobban, e témában július végén két fesztivál is kínál színes programokat.

A Hévíztől 50 km-re fekvő Kapolcs és öt környező kis település összefogásából született meg a Művészetek Völgye programsorozatot. A tíz napig tartó rendezvényen van fazekas- és keramikustalálkozó, kézművesvásár, képzőművészeti és fotókiállítás, több könnyűzenei koncert és színházi előadás. Ha gyerekekkel mennek, feltétlenül ejtsék útba a társasjátékvölgyet! Érdemes vásárolni a helyi zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint lekvárkészítők finom portékáiból.

A Balaton déli partjának legnagyobb településén, Siófokon a magyar és nemzetiségi népzenei hagyományokat eleveníti fel a Siófolk Fesztivál táncházakkal, népi játékokkal és foglalkozásokkal, kézművesvásárokkal színesítve.

A nyár természetesen nem múlhat el zenei fesztiválok nélkül. Főleg a fiatalabb korosztálynak és az elektronikus zene kedvelőinek kínál tökéletes szórakozást júliusban a déli parton a 2007 óta megrendezésre kerülő, ma már a Balaton legnagyobb, Európa-szerte is ismert és díjazott fesztiválja, a Balaton Sound Zamárdiban. Világhírű zenekarok és lemezlovasok forrósítják a hangulatot közvetlenül a vízparton a hűs nyári estéken.

Szintén Zamárdiban ígér könnyed szórakozást az Utcafesztivál, ahol utcazenészek előadásait hallgathatják a járókelők.

A jazz szerelmeseit Siófok várja. Júliusban három nap alatt 12 hazai és külföldi együttes lép fel a tradicionális jazzélet legnagyobb hazai seregszemléjén, a New Orleans Jazz Fesztiválon.

Bármelyik programot is válasszuk, akár egy, akár több fesztiválra megyünk, felejthetetlen élményben lesz részünk.

Képek fesztiválokról