Borvidékek Magyarországon

Hévíz közelében több történelmi borvidéket felfedezhetünk, de ha hosszabb utazást is bevállalunk, akár egy országos túrára is elindulhatunk.

Magyarország mind a 22 történelmi borvidékének megvannak a jellegzetes borfajtái, híres pincészetei, borászai.

Egy hévízi pihenés során a legegyszerűbben egy szervezett borvacsorán ismerhetjük meg a magyar borokat, erre a hévízi szállodákban és éttermekben is van lehetőség.

Nyaranta Hévízen és a közeli Balaton-parton több településen rendeznek borfesztivált, ahova a környékbeli termelőkön kívül mindig távolabbi borászatokat is meghívnak.

A borok megismerésének legizgalmasabb változata, ha magunk látogatjuk meg az adott régiót, és járjuk be a szőlőhegyeket, pincéket.

Hévíz közvetlen közelében, Egregyen is több pince vár bennünket kóstolóval, élő zenével.

Igazi boros kirándulás, ha Badacsony hegyét hódítjuk meg. Itt tüzes borokat és ráadásul lélegzetelállító panorámát kapunk fáradozásunkért cserébe. Ne hagyjuk ki az Istvándy-pincét, a Szeremley-birtokot vagy a Kisfaludy házat. A hegy jellegzetes borai a kéknyelű, a szürkebarát, az olaszrizling és a rózsakő.

A Balaton-felvidék többi tanúhegyéről is gyönyörű a kilátás és zamatosak az ottani borok: Szigliget, Gulács, Csobánc lankáit is érdemes meglátogatni.

Távolabb Somló hegye és a juhfark hívogat, észak felé utazva pedig Pannonhalma lejtői, az apátság és a finom borok várnak bennünket.

Somló-hegy

Ausztria felé haladva a Soproni borvidék vörösboraival csábítja a látogatót.

Csopakon, a Balaton északi partján a Jásdi Pincészet ér meg egy kirándulást, a közelben Balatonfüred és Tihany szépségeit is felfedezhetjük.

A Balatontól északra egy aprócska borvidék, Mór és személyes kedvencünk, Miklós Csabi királyleánykával és ezerjóval kínálja vendégeit.

A Balaton déli partján számtalan kisebb borászat varázsolja el a látogatókat. A szupermarketek polcai mellett az avatott borértőknek készülnek felejthetetlen borok: a Konyári pince, a Légli ház vagy a Kislaki manufaktúra kellemes élményben részesít bennünket.

Hévíztől távolabb vannak a nagyobb borvidékek: Szekszárd, Villány, Tokaj, Eger felfedezésére nem elég egy nap, érdemes előre szállást foglalni – erre a kisebb családi panzióktól a négy-öt csillagos borhotelekig bőven van lehetőség.

Somlói borvidék, Somló-hegy