A Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalma, ahol a bencés tradíciók a modernitással találkoznak

Pannonhalma Győr közelében, az M1-es autópályától 11 km-re található, Hévízről legegyszerűbben saját vagy bérelt autóval, kisbusszal érdemes nekivágni a közel 120 km-es útnak. A Pannonhalmi Főapátság a világörökség része, az itt élő bencés szerzetesek nemcsak a közoktatásban vállalnak mind a mai napig aktív szerepet, hanem a természetvédelemben is élen járnak.

Jelmondatuk: Imádkozzál és dolgozzál!

A főapátság bazilikája a 13. században épült, ezt veszi körbe a monostor épülete, a kerengő, a lakóépületek és a könyvtár. Az elmúlt évezred minden építési stílusát megtaláljuk: a román, gótikus, barokk és klasszicista elemek mellett a mai modern épületformákat is. A Bazilikát korábban belülről teljesen felújították, és még ugyanebben az évben, 2012 nyarán felszentelték.

Arborétumukban igazi felüdülés és feltöltődés megismerni a bencés gyógynövénykultúrát és fűszernövényeket, megkóstolhatjuk a bencések receptje alapján készült likőröket, csokoládékat és gyógyteákat is.
Különlegesség a pannonhalmi levendulaolaj készítésének bemutatása, és a levendulából készült termékek sokasága.

Az apátság ajándékboltjában vásárolhatunk a több száz éves receptúrák alapján készült termékekből.

A szőlőművelés és bortermelés évszázadok óta fontos helyet foglal el a bencés szerzetesek életében, az Apátsági Pincészet 2010-ben itthon az év borászata lett. Díjnyertes boraik az újjáélesztett bencés hagyományok alapján készülnek. A kissé hűvösebb klímát kedvelő szőlőfajták, mint a rajnai rizling, olaszrizling, tramini ma is kiváló borokat adnak.

Az apátság lábánál a Viator étterem és borbár a pannonhalmi bencés apátság gasztronómiai jelképe: tradicionális alapokon modern konyhával és egyedülálló borválasztékkal várják a vendégeket.

A Pannonhalmi Apátság szinte egész nyáron különböző programokat szervez a látogatóknak, kiemelt eseményük a Gyógynövényhét és június–júliusban a Levendulahetek.

Képek a Pannonhalmi Főapátságról