Tihany – visszhang és a levendula

A Tihanyi-félsziget a Balaton partján különleges természeti és történelmi kincs, számtalan fesztivállal és gasztronómiai programmal várja a látogatókat.

A Tihanyi-félsziget Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse. A vulkanikus eredetű félszigeten számos geológiai ritkaságot találunk, túránk során különleges növény- és állatfajokat is megcsodálhatunk.

A tihanyi kecskekörmök ötmillió évvel ezelőtt keletkeztek, a valóságban egy kagylófaj maradványai, de a legenda szerint egy gőgös királyleány kedvelt aranyszőrű kecskéi vesztek a vízbe, és ezek a kecskék körmei.

Tihanyt nemcsak egyedi természeti adottságaiért keresik fel sokan, hanem a hagyományos hangulatú házak, történelmi emlékek miatt is.

Sok festőt, fotóst megihletett a félsziget,

lélegzetállító panorámában gyönyörködhetünk magunk is, a korábbi festmények, fotók egy részét pedig a helyi galériákban csodálhatjuk és vásárolhatjuk meg.

A Balatonba mélyen benyúló félsziget dombtetején a Tihanyi Bencés Apátság kéttornyú barokk temploma emelkedik. Itt őrzik a magyarok első írásos nyelvemlékének, az apátság alapítólevelének másolatát, az eredeti, 1055-ben készült okirat Pannonhalmán tekinthető meg.

A Visszhang-dombnál elkiáltott szavak a templom faláról visszaverődve szélmentes, csendes időben, főleg esténként, ma is jól hallhatóan ismétlődnek. Már az 1848-as balatoni útikalauz is beszámol a tihanyi echóról.

Hazánk legszebb kálváriadombja is Tihanyban van.

Az Óvár keleti oldalában található remetelakások görög-ortodox szerzetesek sziklafalba vájt cellái a 11–14. századból. Ez Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe.

A közelben van Tihany egyetlen forrása, régen Orosz-kút volt a neve, ma Ciprián-forrásnak hívják.

Az Akasztó-dombról pazar kilátás nyílik a tóra, korábban a gardahalászok is úgy halásztak, hogy egy figyelő társuk innen nézte a halak vonulását, és adta a jeleket a vízen levő társainak.

A tihanyi skanzen területén nemcsak a Fazekasházat, kézművesek egyéb termékeit és a lenyűgöző házakat csodálhatjuk meg, hanem igazi gasztronómiai különlegességeket, kemencében sült finomságokat is megkóstolhatunk.

Tihany területén már az ókori rómaiak idején is finom borok készültek, a vulkanikus eredetű talajnak köszönhetően máiig különleges, tüzes borok készülnek itt.

Számtalan fesztivál, rendezvény, színházi előadás várja a turistákat, Tihany nem csak nyáron, egész évben remek kirándulóhely.

A tihanyi levendulamezők is nagyon híresek, minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált, ahol szappanok, olajok, mézek és egyéb, levendulából készült termékek kaphatók. A Levendula Ház egész évben várja a látogatókat. Nemcsak a levendulatermesztést mutatják be, hanem a vulkánok működésén át a méhek táncáig a Tihanyhoz köthető természeti jelenségeket megismerhetjük.

Tihanyról menetrend szerint közlekedő komppal juthatunk át a déli partra, ez a Balaton egyetlen kompjárata. A vízről megcsodálhatjuk a vitorlásokat is, ha pedig kedvünk támad, ki is próbálhatjuk – tapasztalt hajósokkal fedezhetjük fel a füredi és tihanyi öblöt.

Tihany Hévízről a 71-es úton közelíthető meg, körülbelül egyórás autózással. Ajánlott legalább egy teljes napot rászánni, érdemes ezért megszakítani a hévízi üdülést.

Képek Tihanyról