Legjobb magyar éttermek

A magyar vendéglátás évek óta túlmutat a gulyás, pörkölt és hortobágyi palacsinta háromszögön. A hagyományos, csárda jellegű éttermek mellé egyre nagyobb számmal sorakoznak fel a csúcsgasztronómiát képviselő, az ízeket újragondoló és újraalkotó séfekkel működő fine dining éttermek.

Hogy Magyarországon a csúcsgasztronómia is előkelő szerepet kap, mi sem bizonyítja jobban, mint a fiatal Széll Tamás sikere, aki a Michelin-csillagos Onyx étterem egyik séfjeként bekerült a legrangosabb európai séfpárbaj, a Bocuse d’Or döntőjébe, és ott tizedik lett.

A hagyományos magyar ételek, mint a lecsó, a lángos és a libamáj új formákban, ötletes társításokkal kerülnek a vendégek tányérjaira.

A csúcsgasztronómia az országban nem csak Budapesten kóstolható meg, ám kétségkívül itt van a legtöbb magas színvonalú étterem.

A két Michelin-csillagos hely: a Costes és a Gerbeaud birodalomhoz tartozó Onyx mellett számtalan Gault Millau ajánlással rendelkező étterem nyújtja a legmagasabb minőséget a vendégeknek. Itt nemcsak egyszerűen jóllakunk, az elegáns környezet, a felszolgálás magas színvonala minden igényt kielégít (idegen kifejezéssel ez a fine dining).

A degusztációs menü, az amuse bouche, a fúziós konyha már nálunk sem ismeretlen fogalmak, egyre több vendég igényli a valóban minőségi éttermi étkezést.

Fiatal séfjeink külföldi tanulmányaik, stázsolásaik és sikereik után a nemzetközi tapasztalatokat a magyar hagyományokkal vegyítve látványos és igazán finom ételsorokkal rukkolnak elő.

Budapesten járva nem okoz csalódást a Gere Pincészet referenciaétterme, a Parlament közelében található Tigris étterem, a Bazilika közelében levő Laci konyha, a belvárosban található Mák bisztró, de a Csalogány 26, az Innio, a Bock bisztró és a Dériné is személyes kedvenceink.

A BOCK Bisztró Balaton Hévíztől 10 percre, Vonyarcvashegyen a Helikon Taverna épületében várja a vendégeket.
A lenyűgöző Balatoni panorámával rendelkező étterem a környék egyik legkülönlegesebb gasztronómiai élményét nyújtja.
Bíró Lajos sztárséf nevével fémjelzett étlapon a balatoni halak, a zalai ízek és a közkedvelt bisztró fogások egyaránt megtalálhatók.
A folyamatosan megújuló választékhoz több mint 70 féle bort kínálnak, a Balatoni és a Villányi régió legjobbjai közül.

A Balatonnál ajánljuk még a déli parton a Kistücsök éttermet és a közeli Chateau Visz konyháját. Az északi parton a veszprémi Chianti kínál fine dining fogásokat.

Az országban járva a borvidékeken is találunk a borospincék mellett felépített, modern konyhával üzemelő éttermeket, ahol figyelnek arra, hogy a csúcsételek és a helyi csúcsborok harmonizáljanak.

Pannonhalmán a Viator étterem, Villányban a Gere Pincészet által üzemeltetett Mandula étterem vagy a Malatinszky borterasz, a Tokaji borvidéken az Anyukám mondta étterem, az Első Mádi Borház, Sopronban a Ráspi Borászat nem fog csalódást okozni.

Az éttermek mellett a cukrászdák is igyekeznek megfelelni a kor elvárásainak, talán a budapesti a Gerbeaud ház az egyik legjobb példa erre. 1858 óta az egyik legelegánsabb cukrászda Budapest szívében, ahol a hagyományos zserbó és Esterházy-szelet mellett a ma divatos macaron és bazsalikomos citromtorta is étlapon van.

A balatonfüredi Bergmann cukrászda krémeséért megéri Hévízről az egyórás autóút.

Képek a csúcsgasztronómiáról