Szigliget, Badacsony bor és gasztrotúra

A badacsonyi borok mellett a közeli Szigliget is híres tüzes borairól, nem csak a várromért érdemes a környéket meglátogatni.

A Szigligeti várat már messziről észreveszi az utazó, a falu melletti jegenyefasor, az útszéli rétek szénaboglyái között elhaladva biciklivel és autóval is könnyen eljuthatunk ebbe a meseszép falucskába. A vulkanikus eredetű hegy nemcsak a váráról, de tüzes borairól is ismert. A településen a macskaköves utak, nádfedeles házak idilli világában pihenhetünk egyet.

Szigligeten járva az Aranypatkó étterem csodálatos panorámával és megújuló ízekkel várja a vendégeket, a Balaton-parti strandon Oszi bácsi keszegsütője és a mellette levő lángosos kihagyhatatlan. Aki pedig a családi hangulatú éttermeket kedveli, annak Bakos Attila kisvendéglője a legjobb választás. Borkóstolásra az éttermeken kívül a faluban a pincéknél van lehetőségünk, szívesen kínálják a szőlősgazdák a fáradt turistákat.

Szigligetről továbbhaladva Badacsonytördemicet, majd Badacsony pincéit ejthetjük útba. Érdemes többnapos kirándulást szervezni, annyi erre a látni- és kóstolnivaló.

Ha csak a tördemici főút vonalát követjük, és nem térünk le az úttól távolabbi pincékhez, akkor sem győzzük a kóstolást.

Kisebb-nagyobb pincészetek kínálják boraikat, vannak a hipermarketekből már ismert nevek, de a kisebb palackszámú, csak borkereskedésekben kapható borok sem okoznak csalódást. A régiek azt mondják, ezen a vidéken a napfény is cukorrá válik, ettől olyan zamatosak a borok.

A borvidéken elsősorban fehérborokat készítenek, a szürkebarát, kéknyelű, rózsakő és az olaszrizling a legismertebb fajták.

A Kisfaludy Házban lélegzetelállító panoráma mellett borozhatunk és ehetünk, bőséges a választék.

A Szeremley-birtokon szürke marha, mangalica és bivaly szerepel az étlapon, Szeremley Huba boraival kísérve tökéletes gasztronómiai élményben lehet részünk.

A Villa Sandahlt 2013 nyarán a Magyar Konyha magazin a második legjobb balatoni pincészetnek választotta, letesztelhetjük mi is őket.

Az Istvándy-pincét a Tóti-hegyen kötelező meglátogatni annak, aki az újragondolt kemencés finomságokat kedveli, szereti a hagyományos ízek modern változatait megkóstolni. Borválasztékuk is fantasztikus.

Szállásként a Borbarátok panziót, a Bonvino Hotelt és az Andreas Wellness panziót ajánljuk a kisebb apartmanok mellett.

Képek borvidékekről