Középkori lovagi játékok és lakoma

A Sümeg feletti kopár hegytetőn magasodó várat már messziről látni. Az 1200-as években épült várba felsétálhatunk gyalog, de aki nem bírja a meredek emelkedőt, akár vártaxiba is ülhet.

Az Öregtorony megépítése után az Anjou királyok idején hozzáépítették a fellegvárat.

Amikor Veszprém török kézre került, az 1550-es években a püspökség ebbe a várba menekült, ekkor jelentős felújítások, építkezések kezdődtek.

A várat a Rákóczi szabadságharc után felgyújtották, majd közel 250 évig romosan állt.

Az 1950-es évektől folyamatosan újítják fel, nyaranta várjátékokkal, programokkal várják a látogatókat. A várból gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre, érdemes felsétálni a jól kiépített gyalogúton.

A vár tövében középkori lovagi játékok és középkori vacsorák várják a vendégeket.

A Történelmi Lovasjátékra a Lovagi Arénában vagy a Történelmi Rendezvénycsarnokban kerül sor, mindkét hely 1000 fő befogadására alkalmas.

Korabeli jelmezben, ceremóniamester irányítja a spanyol lovasiskola karusszel bemutatóját, majd a történelmi lovagi játékokat. Láthatunk ügyességi fegyverbemutatót és lovas, valamint gyalogos bajvívást is. Csattognak a kardok, buzogányok, röpülnek a dárdák, felejthetetlen élményben lehet részünk.

A bemutatót hagyományos középkori lakoma követi, evőeszközök nélkül, kézzel ehetjük a frissen sült libacombot, ropogós sült csülköt, házi réteseket, és ihatjuk hozzá a barackpálinkát, fehér- és vörösborokat.
Csoportoknak, baráti társaságoknak előzetes megbeszélés alapján akár zártkörű rendezvényeket is tartanak.

Sümeg a 84-es főút mellett fekszik, Hévízről autóval fél óra alatt megközelíthető.

Képek a Sümegi várról