Kis-Balaton

A Kis-Balaton az ország egyik legszebb madármegfigyelő természetvédelmi területe. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként szigorúan védett területről van szó, a belépés csakis kísérővel és előzetes bejelentkezés alapján lehetséges.

Számos külföldi ornitológus kedvelt megfigyelőhelye a Kis-Balaton, amely nemcsak különleges madárvilága, hanem a Balaton komplett ökológiai rendszerében betöltött szerepe okán is különleges látnivaló.

A Kis-Balaton egyfajta szűrőrendszere a Balatonnak, hiszen a tó egyetlen nagyobb természetes folyója, a Zala, a Kis-Balatonon keresztül torkollik a „nagy vízbe”.

A kis-balatoni tájat a legkönnyebben a Kányavári-szigetről tekinthetjük meg, ez a félsziget látogatható, parkoló díjat kell fizetni. Érdemes távcsövet vinni magunkkal, hogy a szebbnél szebb madarakat közelebbről is megfigyelhessük. A Kányavári-szigeten lehetőség van horgászásra is, illetve családok és baráti társaságok kedvelt piknikezőhelye. Bográcsozhatunk, grillezhetünk a kiépített piknikezőhelyek egyikén – nagyszerű élmény és szórakozás ez kicsiknek és nagyoknak. A Kis-Balaton felfedezésének egyik módja, ha két kerékre pattanunk.

A szigeten kiépített tanösvény végigjárásával pedig lehetőség van a mocsárvilág madárvilágának megtekintésére, a tanösvény kb. 1-1,5 óra alatt kényelmesen bejárható. A Kányavári-sziget közelében van a Balatonmagyaródi Bivalyrezervátum. A két látnivaló megtekintését tervezhetjük egy napra, az őshonos bivalyokat szintén természetes környezetükben, egy tanösvényről figyelhetjük meg.

Képek Kis-BalatonrólKapcsolódó ajánlataink