A Kis-Balaton kerékpárral

A Kis-Balatonhoz vezető kerékpáros túrák fő látványossága a tó gazdag madárvilága. Két kirándulás közül választhatunk attól függően, hogy rövidebb vagy hosszabb időt szeretnénk nyeregben tölteni.

Keszthelyről a déli part felé indulva az első megállót érdemes a fenékpusztai madárgyűrűző állomásra időzíteni, ahol a gyerekeket egy kis állatkert is várja. Balatonszentgyörgy után egy kedves település, Vörs következik.

Itt a Tűzoltómúzeum, tájház és a skanzen megtekintése jelenthet kis pihenést. A falut és a majort elhagyva több madármegfigyelő található a földút mellett.

Visszafelé, ha időnk engedi, Balatonszentgyörgyön megállhatunk, hogy megnézzük a Csillagvárat, ahol panoptikum, állatsimogató és korhű csárda várja a látogatókat.

Az edzettebb kerékpárosok Keszthelyről Alsópáhok felé induljanak, a várostól 20 km-re fekvő Zalavárra. Sajnos a települések között nincs kiépített kerékpárút, de az utak viszonylag kis forgalmúak, így biztonságos a közlekedés.

Zalavárnak gazdag a történelmi múltja, amivel egy a falu határában felépített látogatóközpontban ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Itt található a tó élővilágát bemutató Kis-Balaton Ház is.

A pihenő után választhatunk egy rövidebb tekerést a természetvédelmi területen kiépített bicikliúton Balatonhídvégig, ahol egy madárles kunyhóból vehetjük szemügyre a tónál élő fajokat.

Ha a hosszabb utat választjuk, ismét közúton kell közlekedni, amely több kis falut érintve Zalakaroshoz ér, ahol az egész évben nyitva tartó gyógyfürdő várja a fáradt turistákat. A városban kellemes vendéglőket is találunk, ahol megebédelhetünk.

A következő megálló, amivel már közelebb kerülünk Keszthelyhez, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Hazafelé még tehetünk egy kitérőt a Kányavári-szigetre. Itt kiépített tanösvényen ismerhetjük meg a Kis-Balaton madárvilágát.  A túra másnapjára érdemes wellnessprogramot tervezni, mert egy ilyen út után igazán megérdemel az ember egy kis kényeztetést!

Képek a Kis-Balatonról