Kis-Balaton – az élő természet

Elvonulna a város zajától? Nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik? Fedezze fel a Kis-Balaton természeti értékeit, töltsön el egy napot a természet lágy ölén.

Keszthelyről és Hévízről autóval alig negyed óra alatt elérhetjük a Balaton testvérét, a Kis-Balatont. 2000-ben adták át azt a látogatóközpontot a tó közvetlen közelében, amely a környék gazdag történelmi és természeti értékeivel ismerteti meg a vendégeket. A Kis-Balaton Házban érdekes kiállítás látható a tó élővilágáról, míg a ház körüli parkban történelmi épületek és romok között tehet egy sétát. Impozáns látnivaló a 2009-ben átadott, Makovecz Imre tervei alapján készült Millenniumi Emléképület, melyben egy, a Zala megyei településeket szimbolizáló Életfa került elhelyezésre.

A helyi kávézóban egy kis felfrissülés és pihenés után, érdemes az autót még egy rövid időre a parkolóban hagyni. Béreljen egy kerékpárt a látogatóközpont biciklikölcsönzőjéből és a tó mellett kiépített kerékpárúton végighaladva gyönyörködjön a kilátásban. A bicikliút a „Madárvárta” nevű, különleges faszerkezetű madárlesnél ér véget, ahonnan közelebbről is szemügyre veheti a védett madarakat eredeti környezetükben.

A tapasztaltabb bringásoknak a közeli Zalaszabar és Szentgyörgyvár szőlődombjait sem szabad kihagyni. A 200-300 méteres emelkedőkön felkapaszkodva számos borospincével találkozhatnak, ahol egy kis zalai bor és a Kis-Balaton lélegzetelállító panorámája kárpótolja a fáradozásukat.

A Kis-Balaton házat elhagyva, déli irányba autózva néhány perc alatt eljuthat a Kányavári-szigetre, amely kifejezettem a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be az érdeklődőknek egy tanösvény segítségével. A sziget kísérő nélkül, szabadon látogatható, a 13 állomásból álló tanösvény kényelmesen 1,5 óra alatt végigjárható.

A Kányavári-sziget után érdemes még egy kis kitérőt tenni a Kápolnapusztán található Bivalyrezervátumba is, ahol közvetlen kapcsolatba kerülhet a Magyarországon őshonos állatokkal. A rezervátumban bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat.

Egy ilyen kimerítő napot érdemes egy ínycsiklandozó vacsorával és egy pohár zamatos borral befejezni egy hangulatos étteremben.

Képek a Kis-Balatonról