Tapolca Tavasbarlang és Gyógybarlang

Egyedi élményt tartogat Tapolca városa a turisták számára. Érdemes ellátogatni az ország egyetlen, csónakkal bejárható barlangjába, ahol a légzőszervi betegséggel bajlódók a speciális klímájú gyógybarlangban gyógyulhatnak.

Hévíztől 30 km-re, Keszthelytől 25 km-re fekszik Tapolca, melynek barlangrendszerét több mint 100 éve, kútásás közben fedezték fel. A járatokat a feltörő meleg víz alakította ki, a barlang száraz ágában szoba nagyságú termek is vannak.

A Tavasbarlangban egész évben kellemes, 20 C körüli hőmérséklet várja a föld alá érkező vendégeket. A barlang néhol 6-8 méter magas falain és mennyezetein az üregeket egykor kitöltő víz oldási nyomait figyelhetjük meg.

A 200 méter hosszú vizes ágat – szakszerű vezetés mellett – 20 perc alatt lehet körbecsónakázni. A túrához kényelmes utcai öltözet viselete ajánlott. Az utat végig víz alatti reflektorok világítják meg, a figyelmes szemlélődő a barlang egyetlen halfaját, a fürge csellét is megpillanthatja.

A Tavasbarlang felől áramló hő befolyásolja a speciális mikroklímájú Gyógybarlang hőmérsékleti viszonyait is. Stabil, 14–16 C közötti hőmérséklet várja a gyógyulni vágyókat.

Lépcsőn és lifttel is le lehet jutni az 1200 négyzetméter alapterületű, 15 méter mélyen található barlangba, melynek egy közel 340 méteres szakasza látogatható. Magas páratartalmú levegője rendkívül tiszta, nincs porterhelése, ezért kiváló a gyógyhatása asztmás, allergiás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetén, ha nem klausztrofóbiás a beteg, vagyis nem fél a bezártságtól.

A tapolcai kirándulás után ellátogathatunk a közeli Szigligeti vagy a Sümegi várba.

Képek Tapolcáról