Dödöllézzen az Őrségben

Kóstolja meg az őrségi ételeket, például a dödöllét, süssön kenyeret kemencében, és nézze meg a szoknyás haranglábat is! Harapható a friss levegő, remek kirándulóhelyek és vendégszerető őrségi gazdák várják!

Az Őrség hazánk legnyugatibb része, nemzeti park, hatalmas erdőkkel, hagyományos paraszti településekkel.

A honfoglaló magyarok nyugati őrzői telepedtek le itt, mindig is fontos szerepet játszottak az itt élők a határőrizetben.

Jellegzetes, szeres településeik máig őrzik a hagyományos településformát. Apró dombokra épült néhány ház alkot egy szert, és ezek laza szerkezete egy-egy kisebb falut.

Az őrségi ember őszintén vendégszerető, vendégmarasztaló. Különleges helyi ízeket kóstolhatunk a vidéken.

Az Őrség nagyszerű családi kirándulóhely, ahol szinte harapni lehet a friss levegőt.

Hévíztől úgy másfél órányi autózásra található ez a tájegység, 22 településből áll. A sportosabb vállalkozók kerékpárral is felfedezhetik a vidéket.

Kisebb gyalogtúrákat is érdemes tenni, nemcsak természeti szépségben, hanem hagyományos építészeti műemlékekben is gazdag a vidék.

A Szalafőn található Pityerszeri Falumúzeumban megnézhetjük a hagyományos faépítésű házakat, istállókat, gazdaságokat.

Pankaszon a szoknyás harangláb, a veleméri vagy őriszentpéteri templom is megér egy kirándulást.

Az őrségi agyagos talaj kitűnő alapanyagul szolgál a fazekasoknak, híres fazekas települések Magyarszombatfa és Gödörháza. Itt egyedi készítésű edényeket, tálakat is vásárolhatunk, sőt akár magunk is kipróbálhatjuk, milyen ügyesek vagyunk az agyagozókorong mellett.

Az őrségiek közül sokan még ma is hidegen sajtolt tökmagolajat készítenek, ezzel ízesítik az ételeket.

A legegyszerűbb a tökmagolajos ecetes krumpli, érdemes megkóstolni.

Kihagyhatatlan hagyományos őrségi étel a dödölle, a tökös-mákos rétes, a málé vagy a gánica, de a friss erdei gombából vagy vadhúsból készült finomságokat is meg kell kóstolni.

Vendéglátónkkal közösen is elkészíthetjük a helyi a fogásokat, főzés közben egy-egy kupica pálinkával öblítve le torkunkat.

Akár kenyeret dagasztanánk és sütnénk kemencében, akár a tökmagolaj-készítést vagy pálinkafőzést néznénk meg, mindenre van lehetőség ezekben az apró őrségi falvakban.

Számos fesztivál, rendezvény – a Virágzás Ünnepe, Nemzetközi Fazekastalálkozó, Őrségi Vásár, Völgyhídi Vásár, Hétrétország, Tökfesztivál – is várja a látogatókat.

Képek az Őrségről