München

München Bajorország fővárosa, számos látnivalót kínál szinte minden korosztály számára. A hévízi turisták körében kedvelt hétvégi úti cél, hiszen hat óra utazás után Európa egyik legvirágzóbb városában sétálhatunk, vásárolhatunk.

A hévízi gyógyüdülés előtt, után vagy akár közben is az egyik legnépszerűbb kirándulás a müncheni városnézés, amit tervezhetünk úgy, hogy közvetlenül Münchenbe repülünk, és ott néhány napra megszállunk, majd autót bérlünk, vagy szervezett transzferrel utazunk Hévízre. Természetesen fordítva is lehetséges, azaz a hévízi gyógyüdülés után megyünk Münchenbe és onnan haza. Szintén jó megoldás, ha üdülés közben, bérelt autóval megyünk.

München és környéke rendkívül gazdag látnivalókban, ezért mindenképpen jól át kell gondolni – a várható időjárást is figyelembe véve –, hogy mit szeretnénk megnézni, hol és mit szeretnénk vásárolni, melyik étteremben szeretnénk étkezni. Ha autóval megyünk, megérkezésünkkor érdemes a városközpontban található számos mélygarázs egyikében parkolni, a müncheni repülőtérről pedig taxival vagy vonattal is eljuthatunk a városközpontba.

A müncheni kirándulások egyik kihagyhatatlan programja a vásárlás, természetesen a Marienplatz és a Maximilianstrasse környéke, melyet még hajdan Ludwig király tervezett, és a mai napig München egyik legexkluzívabb része. Az igazán luxusüzletek a Marienplatzról nyíló Theatinerstrassén sorakoznak. Gyönyörű kávézókat és éttermeket, galériákat, valamint München legújabb bevásárlóközpontját, a Fünf Höfét – amely egy lenyűgöző épület modern, exkluzív üzletekkel, éttermekkel – is itt találjuk. S akinek ez nem elég, a Marienplatz közelében van még két népszerű müncheni bevásárlóutca, a Kaufinger Strasse – itt található az úgynevezett „Arkaden”, egy fedett sétány pompás üzletekkel –, illetve a Sendlinger Strasse, ahol a legnépszerűbb üzletek a Konen Fashion vagy a Galeria Kaufhof.

A müncheni bevásárlás után megtekinthetjük a világ egyik legismertebb kastélyát, az Alpok lábánál álló Schloss Neuschwansteint, amelyet II. Lajos bajor király építtetett a zeneszerző Richard Wagner tiszteletére. A Neuschwanstein kastélyt azok is ismerhetik, akik láttak már Disney rajzfilmet, hiszen ez a meseszerű építészeti remekmű ihlette meg Walt Disney-t is, és ennek alapján építették meg Disneylandben a Csipkerózsika kastélyt, sőt ennek alapján tervezték meg a Hamupipőke című filmben látható épületet. A neuschwansteini kastélytól nincs messze a Hochenschwangau kastély, és a kastélyok lábánál terül el a festői bajor kisváros, Füssen. A környék igen népszerű a turisták körében, a legszebb fotókat a kastély mögött található Marienbrückéről készíthetjük, a hidat egy szédítően mély szakadék felett építették, gyönyörű onnan a kilátás a kiugró sziklán magasodó neuschwansteini kastélyra.

München és Bajorország igazán vonzó kirándulóhely, minőségi hotelekkel és éttermekkel, rengeteg látnivalóval, kulturális és idegenforgalmi rendezvényekkel, köztük a messze földön híres müncheni sörfesztivállal, az Octoberfesttel.

Képek Münchenről