Síelés

Hévíz az osztrák és szlovén határ közelében fekszik, csupán néhány órányira az Alpok leghíresebb síterepeitől. A 2013-as sívilágbajnokság helyszíne, Schladming, amit évek óta az Alpok 10 legjobb síterepe közé sorolnak, csak négy és fél óra autóút Hévízről – és szinte végig autópályán.

A Hévízre tervezett gyógyüdülésünket télen bátran megszakíthatjuk egy aktív síelős, snowboardos hétvégével, vagy beiktathatunk akár egyetlenegy nap síelést, hiszen a szlovéniai Maribor csupán másfél óra autóút a Hévíz táblától a sípályákig. A maribori Szlovénia egyik legkorszerűbb síközpontja, gyors, nyolcszemélyes, kabinos és szintén gyors, hatszemélyes ülős felvonók is vannak a terepen, ahol 41 km hosszú, főleg piros pályán síelhetünk, de a kezdőknek is van tanulópálya, sőt fekete pályák is vannak a haladók számára. Mariborba tehát Hévízről akár egy napra is érdemes átugrani, hiszen ha reggel 7-kor elindulunk, fél 9-kor már a kasszáknál lehetünk, a felvonók is ekkor indulnak. Természetesen modern sí- és snowboardkölcsönzővel is várják a vendégeket. A színvonal hasonló az ausztriaihoz, az árak azonban kedvezőbbek. Mariborban található az Alpok egyik leghosszabb, kivilágított pályája, a hétvégére érkezők tehát kipróbálhatják az éjszakai síelést is, különlegesség még a több mint 5 km hosszú piros pálya, mely még a haladókat is próbára veszi. Maribor Szlovénia második legnagyobb városa, síelés után – ha még marad erőnk – érdemes betérni a történelmi belvárosba, megkóstolni egy jóízű pljeskavicát – kitűnő, ízletes és bőséges étel.

Az egynapos síelésre – a távolság, a kényelem és az ár-érték arány alapján – tehát elsősorban Maribort ajánljuk. Azoknak, akik a péntek délelőtti kezelések után máris autóba ülnének és a hétvégét Ausztriában vagy Szlovéniában síeléssel szeretnék tölteni, ajánljuk elsősorban schladmingi síhintát, ahol négy hegy „összekapcsolásával” Ausztria és az egész Alpok egyik legnagyszerűbb és legmodernebb síközpontját hozták létre. A síhinta része a Ski Amadé sírégiónak, ahol több mint 850 km hosszú sípályán síelhetünk kedvünkre, olyan legendás síterepeken, mint például Flachau-Wagrain vagy a Gastein-völgy, Bad Gastein központtal, lehetőség van a Dachstein-gleccseren is síelni, illetve természetesen snowboardozni, hiszen Dachstein és környéke méltán híres a freeride lehetőségekről. Itt találjuk még a Hochkönig régiót is, ahol hosszú piros pályák vannak, csodálatos kilátással a Hochkönig csúcsára.

A Hévízen pihenő turisták tehát kedvükre válogathatnak a síelési és snowboardozási lehetőségek között. Néhány órányi autózás, és máris az Alpok szívében vannak. Ma már lehetőség van kedvezményes, akciós síbérletek, szálláslehetőségek megvásárlására is, abban az esetben is, ha csak rövidebb időt tudunk szánni a síelésre, ez különösen akkor fontos, ha – a bizonytalan időjárás miatt – nem szeretnénk előre lefoglalni a szállást és megvásárolni a síbérletet.

Képek síelésről