Velence, Trieszt

Hat óra alatt kényelmesen eljuthatunk Hévízről Velencébe, végig autópályán haladva, határállomások és vízumok nélkül. Velencei lagúnák, gondolázás, a híres Szent Márk tér a Szent Márk-székesegyházzal, a dózsepalota és természetesen a Canal Grande, továbbá olasz konyha, spagetti, fagylalt, bevásárlás és romantika. Tippek, tanácsok a velencei kiránduláshoz.

Hévízről Velencébe a legegyszerűbben és legkényelmesebben saját vagy bérelt autóval érdemes menni. Magyarországon az M7-es autópályán haladva, a szlovéniai Triesztnél lépjük át az olasz határt, ahonnan szintén autópálya visz Velencébe. Ha egynapos kirándulást tervezünk, érdemes az autópályán egészen Mestréig menni, és onnan érkezni a hídon át a velencei központi autóparkolóba. A Tronchetto autóparkoló mellől indulnak a hajók a városközpontba. Úti célunktól függően különböző vonalakra vásárolhatunk jegyet, természetesen a legszebb útvonal a Szent Márk térig a Canal Grande. A másik lehetséges bejutás Velencébe szintén hajóval, de kelet felől, Lido di Jesolo híres tengerparti üdülőhelyen keresztül, a Punta Sabbioniból induló hajók egyikével.
Ezt az útvonalat azoknak ajánljuk, akik egy éjszakát töltenek el Lido di Jesolóban. Így összeköthetjük a velencei kirándulást egy rövid tengerparti fürdőzéssel, és éjszaka andaloghatunk a jesolói promenádon. A Punta Sabbioniból induló hajókkal körülbelül egy óra alatt érünk a Szent Márk tér közelébe, közben végighajókázunk a velencei lagúnán, több apróbb sziget között, számos erődítmény emlékeztet bennünket a Velencei Köztársaság egykori erejére. Fontos tudni, hogy a velencei lagúnában több kisebb sziget van, melyeken olyan híres városok épültek, mint például Murano és Burano, a velencei üveg- és csipkegyártás központjai.

Mielőtt Velencébe indulunk, mindenképpen érdeklődjünk az aktuális vízállásról, hiszen a vízre épített várost november és április között gyakran elönti a tenger, ilyenkor érdemes gumicsizmát vinni magunkkal.
A Velencei Köztársaság Európa egyik legerősebb állama volt, fénykorát a 12. és 15 században érte el. A város templomaiban és múzeumaiban rendkívül értékes és gazdag kincseket, műalkotásokat láthatunk, például a templomokban Tiziano és El Greco freskóit. A legfőbb velencei látnivaló természetesen a Szent Márk tér – ahol egykor Goethe is megfordult –, sokak szerint ez a világ egyik legszebb tere. A téren számos kávézó van – igen borsos árakkal. Innen megcsodálhatjuk a híres óratornyot, a Campanilét, és természetesen a Szent Márk-székesegyházat. Rövid sétával eljutunk a Piazettára, ahol a csodálatos dózsepalota áll. A palota mellett van a híres Sóhajok hídja és a börtön, ahol hajdan Casanova is raboskodott. A velencei sikátorokban számos apró éttermet, fagylaltozót, üzletet, ékszerboltot találunk, és a városképhez hozzá tartozik az éneklő gondolás.

Velencéből hazafelé tartva, az A4-es olasz autópálya mellett érdemes megállni a Noventa di Piave Designer Outlet központnál, ahol táskákat, cipőket és olasz divattervezők által tervezett ruhákat vásárolhatunk akciós, outlet áron. Trieszt közelében, az autópálya melletti Palmanove Outlet Village-ben szintén rendkívül kedvező, akciós áron juthatunk hozzá híres olasz tervezők és márkák darabjaihoz.

Képek Velencéről és Triesztről