Adria

A Földközi-tenger talán egyik legszebb tája, az Adriai-tenger, a szlovén és a horvát tengerpart, az Isztria-félsziget, Portorož, Opatija kitűnő úti cél egy hétvégi kirándulásra Hévízről. Igazi adriai hangulat, azúrkék tenger, éjszakai promenádok mediterrán éttermekkel, pálmafákkal.

Az Adriai-tenger Hévízről úgy négy óra autózással kényelmesen elérhető, a híres szlovén tengerparti üdülőhely, Portorož, az Isztria-félsziget északi sarkában, az olasz határhoz és Trieszthez közel fekszik. Tengerpart, lágy szellő, só, mediterrán hangulat, rózsák, pálmafák, örökzöldek, vendégszeretet és vidámság – talán ezekkel a szavakkal lehet a legtömörebben jellemezni Portorožt. A városban – elhelyezkedéséből adódóan – több kultúra és nemzet keveredik, hiszen a szlovén mellett erősen érződik az olasz, a horvát kultúra közelsége is, ez a színesség igazán különleges atmoszférát kölcsönöz a helynek. A portoroži tengerparton több modern hotelt és szálláshelyet találunk, mindenhol medencékkel, változatos éttermekkel és számos rendezvénnyel. Érdemes tavasszal vagy ősszel is egy-egy napra ellátogatni a tengerpartra, hiszen a klíma itt ilyenkor is rendkívül kellemes, esetleg kipróbálhatjuk szerencsénket a portoroži kaszinók egyikében. A portoroži kirándulás előnye, hogy a magyar és szlovén határon nincs már útlevél-ellenőrzés, megállás nélkül, akadálytalanul haladhatunk úti célunk felé.

A horvát tengerpart évek óta vonzza a turistákat, és nemcsak a környező országokból, hanem egész Európából. Horvátországnak igen hosszú az adriai-tengeri partszakasza, ráadásul itt különösen tagolt, számos sziget és öböl, hihetetlenül sok üdülőhely várja a látogatókat. A hévízi vendégeknek elsősorban Horvátország északi partvidékét, az Isztria-félsziget üdülőhelyeit, Pulát, Rovinjt és Porecet vagy Krk szigetét és természetesen a legközelebbi tengerparti várost, Opatiját ajánljuk, hiszen a mediterrán tenger e szakasza Hévízről autópályán kényelmesen és gyorsan elérhető. Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, így azok, akiknek schengeni vízumuk van, minden további nélkül beléphetnek az országba. Horvátország azonban nem lesz automatikusan a schengeni övezet része, ami azt jelenti, hogy a magyar–horvát határszakaszon megmarad az útlevél-ellenőrzés, egy rövid időre tehát továbbra is kénytelenek leszünk megállni, azonban schengeni vízumunkkal azonnal mehetünk is tovább a tengerpart felé.

Képek Adriáról