Pozsonyi kirándulás

A pozsonyi kirándulásra érdemes egy teljes napot betervezni, hiszen Hévíz körülbelül három és fél órányira van Pozsonytól, amely Szlovákia fővárosa, ám régen Magyarország fővárosa volt. A történelmi múltnak köszönhetően rengeteg magyarországi emlékhellyel, magyar felirattal és a magyar kultúrához kapcsolódó látnivalóval találkozhatunk.

Hévízről Bécs felé induljunk, azonban célszerű a 84-es útról Sárvár után a 86-oson folytatni utunkat Pozsony felé. Egy rövid megállóval tervezve, úgy három és fél óra alatt érhetünk a szlovák fővárosba. Fontos tudni, hogy szükségünk lesz magyarországi és szlovák autópálya-matricára is. A szlovákot közvetlenül a határátlépés után érdemes megvásárolni, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket, büntetést.

Pozsony fő nevezetessége a híres óváros, és az egykor magyar királyok építette pozsonyi vár, amely már messziről látható. A vár megtekintése a pozsonyi kirándulás fénypontja. A turisták további kedvelt célpontja a város főtere, ahol gyönyörű polgári házak sorakoznak. A Michalská Ulica – Pozsony sétálóutcája – 19. századi hangulatot idéz, ahol a turisták visszarepülhetnek a múltba, régi hangulatot idéző éttermekben, kávézókban ebédelhetnek, fogyaszthatják a kitűnő szlovák söröket, vásárolhatnak a sétálóutcáról nyíló udvarok mögött található üzletekben. Fontos tudni, hogy Szlovákiában – ugyanúgy, mint Ausztriában vagy a szlovén tengerparton – a hivatalos fizetőeszköz már az euró.

A szlovák konyha rendkívül ízletes, érdemes megkóstolni a nemzeti ételeket: a juhtúrós sztrapacskát, a knédlit, a sört kedvelőknek pedig a szlovák barna sört ajánljuk.

Ha van lehetőségünk és időnk, a városnézés után nézzünk be a híres bevásárlóközpontok egyikébe. Az Aupark Shopping Centre és az Avion Shopping Park a két legismertebb nemcsak Pozsonyban, de egész Szlovákiában. A pozsonyi nemzetközi repülőtérre is számos utas érkezik, akik közül sokan választják üdülési célként Hévízet és a világhírű gyógytavat. Lehetőség van autóbérléssel, illetve privát transzfer szolgáltatással eljutni Hévízre, illetve a közeli Bécsbe.

Képek Pozsonyról