Szépkilátó Balatongyörökön

Hévíztől negyedórányi autózással juthatunk el a 71-es út mentén levő Szépkilátóhoz. Kerékpárral is könnyen megközelíthető ez a kirándulóhely. A parkolás ingyenes, sőt ha szerencsénk van, akár egy üres piknikezőasztalt is találhatunk.

A domboldalról az egyik legszebb balatoni panoráma tárul elénk. Nem véletlen, hogy e festői helyen már a rómaiak is letelepedtek, szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkoztak. A kilátóval szemben a becehegyi pincékben ma is finom borokat kóstolhatunk.

A Szépkilátó alatt terül el a méltóságteljes Balaton, körülvéve a tanúhegyekkel: Szigliget, a Szent György-hegy, a Gulács, a Csobánc és végül a Badacsony.

A domb lábánál egy 2. századbeli, római kori villa maradványait láthatjuk a hozzá tartozó forrással.

A Szépkilátó megtekintése önmagában is érdekes program, hát még ha összekötjük egy romantikus piknikkel vagy naplemente nézéssel. Kerékpárosoknak feltétlenül ajánljuk, hogy tegyenek egy kitérőt erre a Balatoni bringaútról.

A kirándulókat Eötvös Károly idézete fogadja, és információs táblák segítenek a környező hegyek beazonosításában.

Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.
Valami önkénytelen kiáltás jött ajakamra.
Azután néztem, néztem, mereven néztem.
Lelkemet bámulás, gyönyör, ihlet, kimondhatatlan érzés ragadta el.
Sohase álmodtam ilyen szépséget.
Sohase láttam, sohase hallottam, sohase olvastam ehhez hasonló tüneményt.
Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

A kilátó szomszédságában a főút túloldalán retro büfésor várja nyáron a kirándulókat, magyaros ételeket és balatoni borokat is kínálnak.

A Szépkilátónál minden évben megrendezik a Római kori vigasságokat és a Nyitott Pincék napját. Érdemes kipróbálni ilyenkor a római kori ügyességi játékokat, és megkóstolni a helyi termelők borait, vendégváró falatkáit.

Képek a balatongyöröki szépkilátóról