Kerékpározás a Balatoni bringakörúton

Nagyszerű programot kínál a Balatoni bringakörút, ha úgy döntünk, hogy két keréken fedezzük fel a tó környékét. A Balatoni bringakörúton haladva körbe lehet járni a magyar tengert. A kb. 210 km-es távot csak sportemberek tudják egy nap alatt teljesíteni.

Ha mégis szeretnénk egy kicsit a part mellett tekerni, válasszunk egy rövidebb túrát hajókázással egybekötve, így az északi és a déli partot is megismerhetjük egyetlen nap alatt. A kirándulást érdemes az északi parton kezdeni. A dimbes-dombos, kisebb emelkedőkkel tarkított szakasz után ugyanis igazi jutalom lesz a sík déli parton befejezni a túrát.

Bringával a Balaton körülKeszthelyen egy ideig a part menti sétányon, majd a vitorláskikötő mellett vezet a kerékpárút. Gyenesdiáson érdemes megállni egy üdítő fagylaltra a kerékpáros pihenőnél, míg Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-dombra felkapaszkodva megcsodálhatjuk a kápolnát és gyönyörködhetünk a páratlan balatoni panorámában. A kezdő bringások már Balatongyörökön áthajózhatnak a déli partra, Balatonmáriafürdőre, ahol kellemes sík terepen térhetnek vissza a kiindulópontra. Útközben Fenékpusztán, a madárgyűrűző állomásnál érdemes megállni.

Ha jó erőben vagyunk, Balatongyörökön felkapaszkodhatunk a Szépkilátóhoz, ahonnan lélegzetelállító a látvány. Továbbhaladva Balatonedericsen az Afrika Múzeumban lehet kicsit megpihenni, a következő megálló pedig a csodálatos Szigligeti vár, ahonnan szintén mesés a kilátás. Főszezonban Szigligetről is át lehet hajózni a déli partra.

A vállalkozó kedvűek folytathatják a túrát Badacsony felé. A borairól híres településen betérhetünk egy borospincébe és vehetünk egy üveg bort. Badacsonyból hajóval eljuthatunk Fonyódra, de az edzettebbek akár Tihanyig is eltekerhetnek, onnan aztán komppal érkezhetnek meg Szántódra.


A Balatoni bringakörút a déli parton számos szabad strand mellett visz el. Érdemes egy kis pihenőt tartani az egyiken a visszaút során, hogy felfrissüljünk a vízben és közben gyönyörködjünk az északi part hegyeinek látványában.

Képek a Balatoni bringakörútról