BAB-avagy a gyenesdiási biopiac

Gyenesdiáson a nagy strand közelében találjuk meg a BAB-ot, a Balatoni Autentikus Bio és Látványpiacot, ahol nem mellesleg balatoni halakat is árulnak.

A gyenesdiási biopiac a strand közelében, a bicikliút mellett található. Könnyen megközelíthető kerékpárral, autóval és vonattal is. A nagy autóparkoló és a vasútállomás is két percnyi sétára van.

Nyaranta délután 16 órától várják a vásárlókat, szombatonként már 14 órakor nyitnak.

Hétfőn a gyenesdiási piac zárva van.

A BAB piacon az állandó faházas árusok mellett a helyi és környékbeli termelők, kézművesek termékeivel találkozunk. A faházak között találjuk a Halboltot és halsütőt, ahol a kedden és pénteken frissen fogott balatoni halakból válogathatunk.

Ha valaki egyszer is megkóstolja a frissen sült keszeget, kárászt vagy pontyszeletet, többé nem akar hekket enni a Balatonnál. Az üzletben jégen tartott friss halat, halszeleteket, halikrát és haltejet is kaphatunk, akár otthon, akár a nyaralóban elkészíthetjük az igazi balatoni halászlét, vagy meggrillezhetjük a balatoni halszeleteket. Tanácstalan vásárlóknak szívesen segítenek főzési, sütési tippekkel is.

Ha disznóságot ennénk, akkor a Káptalantóti mangalicások kóstoló falatait ajánljuk. Kolbászok, szalonnák, májasok, füstölt sonkák sorakoznak fatányéron, szíves a kínálás, és finomak a falatok, biztosan találunk vacsorához vagy reggelihez alapanyagot.

Míg kóstolgatunk, megtudjuk, hogy a finoman omló zsíros mangalica szalonna könnyíti az emésztésünket és jótékony hatással van a vérképződésre is. Ha egészségesen akarunk táplálkozni, akkor a húsok mellé friss zöldségeket, paprikát, paradicsomot is vegyünk az árusoktól, és ne feledkezzünk meg a szezonális gyümölcsökről sem.

Össze sem hasonlítható az ízük a szupermarketekben árult termékekkel.

A piacon van még füstölt pisztráng, mézek, sajtok, pálinkák, kürtös kalács és langalló, de házi savanyúságot, lekvárt és rétest is vihetünk haza.

Egyedi készítésű kézműves termékeket, ékszereket, faragott fa tárgyakat, edényeket is vehetünk.

A piacon rendszeresen tartanak rendezvényeket, kisebb fesztiválokat.

Képek a Gyenesdiási biopiacról