Zalaszántó, Gyenesdiás

A Balaton-part mögött húzódó Keszthelyi-hegység a Balaton régió egyik legszebb tájegysége, számos kirándulási lehetőséggel az érintetlen természetben. A Keszthelyi-hegység északi oldalán található a Várvölgyi-medence, mely része a nemzeti parknak, a medencét körülölelő hegyekkel, a Rezi várral és a Tátikával, valamint a medence szélén megbújó apró falvakkal.

Zalaszántó 10 percnyi autóútra van Hévíztől Sümeg és Bécs irányában. Az út a Keszthelyi-hegységen vezet keresztül, jobbról a hegység legmagasabb pontja, a Rezi vár romja uralja a panorámát, észak felé pedig vadban rendkívül gazdag erdők borítják a tájat. Zalaszántó és a környező erdők, hegyek és dombok rendkívüli nyugalmat árasztanak, az ide érkezőket lenyűgözi a természet hihetetlen ereje, energiája. A legfontosabb a környék békéje és nyugalma, a vadban gazdag erdők és rétek. Az itt tapasztalható gyógyító energiamezők már régóta ismertek – és nem csak a helyiek által. A közelmúltban a környéken járt a dalai láma is, aki személyesen avatta fel a Kovácsi-hegy tetején épített sztúpát, amely Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye.

A szentélyben eredeti Buddha-ereklyéket őriznek, a szentélybe nem lehet bemenni, csak kívülről tekinthetik meg a turisták, gyógyulni vágyók. A gyógyító energiákat a dalai láma is érzékelte, aki szintén hallott már a Keszthelyi-hegységben tapasztalható energiamezőkről. Jelenleg is zajlik a szentély melletti meditációs központ építése, várhatóan 2013 őszén adják át. A sztúpa közelébe akár autóval is eljuthatunk, a falu végén a főútról balra kell fordulni, majd tovább kb. 2 km-t lehet haladni az aszfaltúton, ezután egy rövid szakaszon az erdei úton kell továbbmenni. A sztúpa egy tisztás közepén áll, az épülő új meditációs központtal igazi ezoterikus centrumot alkot majd. A sztúpához gyalogosan a Kovácsi-hegyi tanösvényen keresztül is feljuthatunk, itt információs táblák ismertetik a környék növény- és állatvilágát, bemutatják a gyönyörű bükkerdőket és gyertyános tölgyeket. A Kovácsi-hegy tetején érdemes hosszabban megpihenni, meditálni és lehetőséget adni, hogy a természet gyógyító energiái ránk is hassanak. A látogatók gyakran mesélnek érzelmi viharokról, a sztúpa környezete ugyanis rendkívüli hatással van a szívcsakrára. A Zalaszántó környékén összefutó energiavonalak Európa egyik legerősebb energiamezőjévé egyesülnek, mely a Keszthelyi-hegységen keresztül egészen a Balatonig, Gyenesdiásig húzódik.

Gyenesdiáson, mivel a település közvetlenül a Balaton partján fekszik és általában nyüzsgő, nyári üdülőhely, az energiamezők kevésbé érezhetők, ehhez a Gyenesdiás feletti erdőkbe kell kirándulnunk, ahol távol kerülünk a zajtól. Az erdőben a legtöbb kirándulót szintén átjárja a nyugalom, és érzékeli a gyógyító energiákat. Az erdőben haladva kiépített pihenőhelyeket találunk, kilátók is vannak, és több tisztáson is tábort verhetünk.

A hévízi gyógytó és a Keszthelyi-hegységben futó gyógyító energiamezők együttese rendkívül jótékonyan hat a csakrákra, a környék egyedülálló terápiás és gyógyulási lehetőséget kínál a látogatóknak. Két-három hetes üdülés Hévízen biztosítja a testi-lelki felfrissülést és megújulást.

Képek Zalaszántóról és Gyenesdiásról